Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gölköy Mahallesi’nde yer alan dünyaca ünlü, 1’inci derece arkeolojik ve doğal sit alanı olan Cennet Koy, bir süredir tartışma konusu oldu. Koy, bir özel şirkete kiralanmış ve tatilcilere yönelik tesisler oluşturulmuştu. Ancak tesislerle ilgili yapılan şikayetler sonucunda Bodrum Belediyesi ruhsatı iptal etti ve yıkım kararı aldı.
Valilik ve Orman Bakanlığı’nın yıkım talebine rağmen tesis her geçen gün genişlemeye devam etti. 2024 yaz sezonu için iskele yapıldığı tespit edilen tesis, Bodrum Kent Konseyi ve Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi tarafından defalarca eylemlerle protesto edildi.
Tesis, halkın şikayetleri üzerine ormanlık alanı tel örgü ile çevirip, dev bir demir kapı koyarak kendi özel arazisi gibi kullanmaya başladı. Bu duruma tepki gösteren Bodrum Kent Konseyi ve Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi üyeleri, bugün Cennet Koy’a giderek basın açıklaması yapmak istedi.
Ancak tesis yöneticileri ve korumaları, çevrecilerin basın açıklamasını engellemek için çaba gösterdi. Gergin anların yaşandığı olayda tesisin kaçak durumu ve halka kapatılması çevreciler tarafından eleştirildi.
Tesis yöneticisinin açıklamasına göre, koyda yaban hayvanları engellemek amacıyla tel örgü ve akrepler için ilaçlama yapılmıştı. Ancak çevreciler, koyun halka açık olması gerektiğini ve yapılanların hukuksuz olduğunu savundu.
Nihat Koyuncu adlı çevreci temsilcisi, Bodrum Kaymakamı ve Belediye Başkanı’na bilgi verdiklerini ve kaçak durumun sonlandırılması gerektiğini belirtti. Koyuncu, kıyıların ve ormanların halka açık olması gerektiğini vurgulayarak, işgalin sonlandırılması çağrısında bulundu.
Gergin tartışmaların yaşandığı olayda turistlerin geri döndüğü görüldü. Tesis yöneticisinin iddialarına karşın çevreciler, halkın doğal alanlara erişim hakkını savunarak, tesisin işgali durdurulana kadar eylemlerine devam edeceklerini belirttiler.