1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Beslenme Çantasının Maliyeti Uçtu, Velilerin Yüzü Gülmüyor!

Beslenme Çantasının Maliyeti Uçtu, Velilerin Yüzü Gülmüyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaklaşan yeni eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte velilerin masrafları önemli ölçüde arttı. Gıda enflasyonunun beslenme çantası maliyetini katladığı görüldü. Gelişme çağındaki çocuklar için her gün hazırlanması gereken basit bir beslenme çantasının maliyeti geçen yıla göre büyük bir artış gösterdi. Bir sandviç, meyve ve meyve suyundan oluşan öğünün günlük maliyeti 106 TL ile 182 TL arasında değişmekte olup, 5 günlük bir okul programının haftalık maliyeti 736.29 TL, aylık maliyeti ise 2.944 TL’ye ulaştı. Geçen yıla oranla beslenme çantasının aylık maliyeti yüzde 282 arttı.

2023 eğitim öğretim döneminde 9 TL olan 200 ml süt fiyatı bu yıl 12.99 TL’ye yükseldi. Aynı şekilde, 16.75 TL’den satılan bir sandviçin fiyatı 90 TL’ye çıktı. Yüzde 100 sıkma meyve suyunun fiyatı da 26 TL’den 42 TL’ye çıktı. Beslenme çantasında yer alan menülere göre, salamlı kaşarlı sandviçin maliyeti 90 TL’yi bulurken, şeftali ve süt ile günlük beslenme tutarı 106 TL’yi aştı. Muz ve hindi fümeli sandviçin olduğu menüde ise fiyat 182 TL’ye ulaştı. Simit, peynir ve bir meyveden oluşan menü ise 142 TL’yi aştı.

Zam şampiyonu olan eğitim sektöründe enflasyonun yüksek seyretmesi beslenme çantasına da olumsuz şekilde yansıdı. Temmuz ayı enflasyonu yüzde 61.78, gıda enflasyonu ise yüzde 58.91 olarak gerçekleşti. Türk-İş’in verilerine göre 4 kişilik ailenin aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 19.271 TL, yoksulluk sınırı ise 62.772 TL olarak açıklandı. Aynı dönemde eğitim enflasyonu yüzde 104.7 ile üç haneli sınırı aşarak yıllık bazda zam şampiyonu oldu. Bu durum, eğitim harcamalarıyla birlikte beslenme çantası masraflarını da olumsuz etkiledi. Sonuç olarak, eğitim harcamalarının artmasıyla birlikte beslenme çantası maliyetlerinde de önemli bir artış yaşanmış oldu. Bu durum, ailelerin bütçelerini zorlayacak gibi görünmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Beslenme Çantasının Maliyeti Uçtu, Velilerin Yüzü Gülmüyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin