Cumhurbaşkanı, 2024-2025 Adli Yıl Açılış Töreni’nde Yargıtay Başkanlığında konuşma yaptı. Bu sene Yargıtay Başkanı seçilen kişiyi kutlayarak, seçim atmosferinin geride bırakılmasının önemli olduğunu belirtti. Yargı sisteminin hızlı ve etkin çalışmasını önemsediklerini vurguladı. Erdoğan, ilerleyen zamanlarda tüm yargı organlarının milletin adalet talebini karşılamaya daha iyi odaklanmasını umduğunu ifade etti. Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını sağlayarak Anayasa’da yer alan Cumhurbaşkanlığı makamına verilen görev ve yetkileri eksiksiz yerine getireceklerini belirtti. Uyumun güçlendirilmesi ve hukuki adımların Meclis ile birlikte atılmasının planlandığını açıkladı.
Erdoğan, toplumun huzuru, iç barışı, refahı ve güvenliği için adaletin temel olduğuna dikkat çekti. Adaletin, devletin ayakta durmasının sembolü olduğunu söyledi. Adaletin, parayla veya güçle değil, adanmışlıkla var olduğunu vurguladı. Adaletin İslam medeniyetinde önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Adaletin, tarihte kurulan adil yönetimlerle anıldığını ifade etti.
Adaletin toplumda huzuru, barışı ve refahı sağlamanın anahtarı olduğunu belirten Erdoğan, adaletin hukuktan farklı olduğunu açıkladı. Hukukun koruyucu bir kılavuz olduğunu, adaletin ise hukukun uygulanmasıyla ödüllendirildiğini söyledi. Adaletin toplumun tüm dinamiklerini etkilediğini ve köklü bir ideali temsil ettiğini ifade etti. Adaletin önemini siyasetlerinde merkeze yerleştirdiklerini ve adaletin Türkiye’nin 4 sütunundan biri olduğunu belirtti.
Adalet sisteminin etkinliğini artırmak için tarihi adımlar attıklarını ifade eden Erdoğan, son 22 yılda yapılan reformlarla adalet sisteminin tarafsız ve bağımsız olduğunu vurguladı. Adalet saraylarının modernize edildiğini ve teknolojik yeniliklerin adalet hizmetlerine entegre edildiğini belirtti. Adaletin sadece teknolojik gelişmelerle değil, insanların vicdanlarının tatmin edilmesiyle sağlandığını söyledi.
Yeni teknolojilerle birlikte toplumun değiştiğini ve beklentilerin farklılaştığını belirten Erdoğan, bu yıl hukuk mesleklerine giriş sınavı ve hakim-savcı yardımcılığı kurumunun devreye gireceğini açıkladı. Adalet sisteminin güvenilirliğini artırmak amacıyla reformlar yapılacağını ve adalete kolay erişim sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirileceğini belirtti.
Erdoğan, yeni bir anayasa yapma hedefiyle Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi ve Türkiye Yüzyılı İnsan Hakları Eylem Planı’nı hazırladıklarını söyledi. Geniş bir mutabakatla sivil bir anayasanın yapılmasının mümkün olduğunu belirtti. Muhalefetin yeni anayasa konusunda çaresizlik yaşadığını ve muhalefetin tavrının öz güven eksikliğiyle şekillendiğini ifade etti. Yeni anayasa yapılmasının Türkiye için büyük önem taşıdığını belirtti ve milli iradenin rehber olacağını vurguladı.