1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. Fransızlar Macron’un Kararına Tepkili: Kocaman Bir Protesto!

Fransızlar Macron’un Kararına Tepkili: Kocaman Bir Protesto!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fransa’da Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sonra ortaya çıkan siyasi gerilim devam ediyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, eski Avrupa Birliği Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier’i yeni Başbakan olarak atadı ve bu karar Fransız halkı arasında tepkilere yol açtı. Sol ittifakın birinci çıkmasına rağmen merkez sağ adayın başbakan seçilmesine karşı olanlar, ülke genelinde protestolar düzenledi. Paris, Bordeaux, Lyon ve Nice gibi şehirlerde binlerce kişi sokaklara döküldü.

Emmanuel Macron’un Michel Barnier’i Başbakan olarak atamasıyla ortaya çıkan kriz, Fransa’nın erken genel seçimlere gitmesine neden oldu. Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin büyük bir başarı elde etmesiyle Macron, Ulusal Meclis’i feshedip erken seçim kararı aldı. Seçimlerde solcu Yeni Halk Cephesi ittifakı birinci çıksa da hiçbir parti mecliste çoğunluğu sağlayamadı. Macron, başbakan adayı olarak gösterilen Lucie Castets’i reddederek Michel Barnier’i Başbakan olarak atadı.

Protestolar sırasında bazı göstericiler Filistin bayrakları taşıdı ve “demokrasinin reddi” ve “çalınmış seçim” gibi sloganlar attı. Michel Barnier’in hükümetine sol görüşlü politikacıları da dahil etme sözü vermesine rağmen, halk arasındaki huzursuzluk devam etmekte. Barnier, sol ittifaktan gelen eleştirilere rağmen her kesimden politikacıları içeren bir hükümet kurma niyetinde olduğunu dile getirdi.

Fransız halkı, hükümetin siyasi bileşimi konusunda endişe duyarken, Michel Barnier’in yeni Başbakan olarak atamasıyla siyasi arenada daha fazla gerilim yaşanması bekleniyor. Macron’un kararı ulusal çapta protestolara yol açarken, ülke genelinde yaşanan siyasi gerginliklerin ve tepkilerin nasıl sonuçlanacağı ise zamanla netlik kazanacak. Paris sokaklarında devam eden gösteriler, Fransa’da siyasi değişim taleplerini ve halkın hükümetten beklentilerini yansıtmakta. Michel Barnier’in hükümetinde yer alacak politikacıların çeşitliliği ve politik çekişmelerin sonucu, Fransa’nın geleceği üzerinde belirleyici olacak gibi duruyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Fransızlar Macron’un Kararına Tepkili: Kocaman Bir Protesto!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin