1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Dünya Nüfusunun Yüzde 70’i Etkilenecek! Bilim İnsanlarından Korkutucu İklim Değişikliği Uyarısı

Dünya Nüfusunun Yüzde 70’i Etkilenecek! Bilim İnsanlarından Korkutucu İklim Değişikliği Uyarısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Norveçli bilim insanları tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, önümüzdeki yirmi yıl içinde iklim değişikliği nedeniyle dünya genelinde aşırı yağışlar ve yüksek sıcaklıkların daha da artacağı uyarısında bulunuldu. Rapora göre, karbon emisyonlarının azaltılmaması durumunda dünya nüfusunun dörtte üçünün dramatik hava koşullarına maruz kalabileceği öngörülüyor. Bu durum özellikle İspanya, İtalya, Fas, Peru, Hindistan, Pakistan ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde ‘net ve hızlı’ artışlarla sonuçlanabilir.

CICERO Uluslararası İklim Araştırmaları Merkezi’nden Norveçli araştırmacılar, dört büyük iklim simülasyonunu birleştirerek önümüzdeki yirmi yıl içinde en yüksek yağış ve sıcaklık değişikliklerinin ne kadar olabileceğini hesapladı. En kötü senaryoda dünya genelinde 1,5 milyardan fazla insanın aşırı sıcaklardan etkilenebileceği belirtiliyor. Emisyonların azaltılmaması durumunda, dünya nüfusunun yüzde 70’ini etkileyebilecek hızlı değişimlerin yaşanması bekleniyor. İngiltere ve Kuzey Avrupa’da ani sıcaklık değişimlerinin beklenmediği ancak yağış miktarında artış görülebileceği belirtiliyor.

Araştırmacılara göre, bu aşırı hava olaylarının ölümlere, yıkıma ve çeşitli olumsuz etkilere yol açabileceği uyarısında bulunuldu. Özellikle düşük gelirli ülkelerin savunmasız olduğu belirtilen bölgelerde aşırı hava olaylarının etkilerinin daha da yoğun olabileceği vurgulanıyor. Araştırma ayrıca, insanın çevre üzerindeki etkisini azaltma girişimlerinin bazı durumlarda aşırı hava olaylarını daha da kötüleştirebileceğini gösteriyor.

Öte yandan, hava kirliliğinin azaltılmasının halk sağlığı açısından önemli olduğu belirtilirken, bu durumun aşırı sıcak ve yağışlı hava olaylarında artışa neden olabileceği ifade ediliyor. Sonuç olarak, yapılan araştırmalar, iklim değişikliğinin getirebileceği olumsuz etkilerin ciddiyetine ve hızına dikkat çekiyor ve acil önlemler alınmadığı takdirde dünya genelinde büyük çapta felaketlerin yaşanabileceğini ortaya koyuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dünya Nüfusunun Yüzde 70’i Etkilenecek! Bilim İnsanlarından Korkutucu İklim Değişikliği Uyarısı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin