1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Türkiye’den kaçırılan tarihi eserler New York’ta teslim alındı!

Türkiye’den kaçırılan tarihi eserler New York’ta teslim alındı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanlığı ile Manhattan Bölge Savcılığı ve Amerikan İç Güvenlik Soruşturma Birimi’nin iş birliğiyle Türkiye’den kaçırılan eserlerin geri getirilmesi için yürütülen uzun ve titiz çalışmalar sonucunda başarılı bir sonuca ulaşıldı. New York’taki Türk Evi’nde düzenlenen törende, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı tarafından bu eserler resmen Türkiye’ye teslim alındı.

Geri getirilen eserler arasında, Boubon Antik Kenti’ne ait 2 bronz heykel başı ve 1 bronz kadın heykeli bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli dönemlere ait seramikler, madeni paralar, 1 mücevher parçası ve Osmanlı dönemine ait 2 hançer de geri getirilen eserler arasında yer almaktadır. Jean Paul Getty Müzesi ve Santa Barbara Sanat Müzesi’nden iade edilen bronz heykel başları arasında, M.Ö. 1 ve M.S. 1. yüzyıllara tarihlenen genç bir erkeğin heykel başı ve M.S. 3. yüzyıla ait sakallı bir erkeğin heykel başı bulunmaktadır.

Miami Üniversitesi’ne bağlı Lowe Sanat Müzesi’nden getirilen eserler arasında ise pişmiş toprak kaplar, Bizans dönemine ait seramikler ve Osmanlı dönemine ait hançerler de yer almaktadır. Ayrıca Adana kökenli olduğu tespit edilen değerli taşlarla süslenmiş mücevher parçası da geri getirilen eserler arasındadır. Bu eserlerin 1950’li yıllarda kaçırıldığı ve illegal yollarla yurtdışına çıkarıldığı belirtilmektedir.

Boubon Antik Kenti’nden yasa dışı yollarla çıkarılan bu eserlerin durumu, 1960’lı yıllarda gazeteci-yazar Özgen Acar ve Prof. Dr. Jale İnan tarafından gündeme getirilmişti. Son yıllarda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar sayesinde birçok bronz heykel Türkiye’ye geri getirilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu geri getirilen eserlerle ilgili yaptığı açıklamada, ülkenin binlerce yıllık tarihine ait kültürel mirasın önemini vurgulamış ve gelecek nesillere aktarılmasının gerekliliğine dikkat çekmiştir. Ayrıca bakan, emeği geçen herkese teşekkür etmiş ve Türkiye’nin kültürel mirasına sahip çıkmaya devam edeceklerini belirtmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’den kaçırılan tarihi eserler New York’ta teslim alındı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin