1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Leylekler Erken Göçe Başladı: Türkiye’yi Soğuk Bir Kış Bekliyor Mu?

Leylekler Erken Göçe Başladı: Türkiye’yi Soğuk Bir Kış Bekliyor Mu?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu yıl leylekler, Avrupa’dan beklenenden yaklaşık 15 gün daha erken göç etmeye başladı. Uzmanlar, bu erken göç hareketinin yaklaşan kış aylarının soğuk ve kar yağışlı geçebileceğinin bir işareti olabileceğini söylüyor. Türkiye’yi bu yıl nasıl bir kış beklediği merak konusu. Yaz mevsiminde dünya genelinde sıcaklık rekorları kırılırken, Türkiye de mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklarla karşılaştı. Leyleklerin erken göç hareketi, yaklaşan kışın daha sert geçeceğine işaret ediyor.

Leyleklerin normalden 15 gün erken göç ettiğini belirten Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Okan Bozyurt, Avrupa’dan göç eden leyleklerin bu yıl 12-13 Ağustos tarihlerinde göç etmeye başladığını açıkladı. Bu durumun Kuzey Yarım Küre’de sert bir kışın habercisi olabileceği üzerinde durdu. Hava modelleri de inceleyen Dr. Bozyurt’a göre, Kuzey Atlantik Salınımı, Arktik Salınım ve El Nino gibi hava olayları, 2023-2024 kış aylarının oldukça soğuk geçebileceğine işaret ediyor.

Leyleklerin erken göç ettiği yıllarda sert kış mevsimlerinin yaşandığına dikkat çeken Dr. Bozyurt, 1984, 1995 ve 2021 yıllarını örnek gösterdi. Bu yıllarda leyleklerin erken göçüyle beraber soğuk hava dalgaları ve yoğun kar yağışları da yaşanmıştı. 2023 yılında da benzer bir durumun yaşanabileceği tahmin ediliyor. Özellikle İstanbul gibi şehirlerde deniz etkili kar yağışlarının artabileceği belirtiliyor.

Deniz suyu sıcaklıklarının yüksek seyrettiği bu yıl, kış aylarında deniz etkili kar yağışlarının yoğun olabileceği öngörülüyor. Ayrıca, sonbahar aylarında Türkiye’nin kuzeyinde sağanak yağışlar beklenirken Eylül ayında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi tahmin ediliyor. Ancak, leyleklerin erken göçü ve hava modelleri göz önüne alındığında, 2023-2024 kış mevsiminin oldukça soğuk geçebileceği öngörülüyor. Bu durum, kar yağışlarının yoğun ve sert geçebileceği anlamına geliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Leylekler Erken Göçe Başladı: Türkiye’yi Soğuk Bir Kış Bekliyor Mu?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin