1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ehliyet Yenilemeyenleri Bekleyen Yüksek Cezalar! Başvurunuzu Yapmayı Unutmayın!

Ehliyet Yenilemeyenleri Bekleyen Yüksek Cezalar! Başvurunuzu Yapmayı Unutmayın!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 1 Ocak 2016’da yürürlüğe giren geçici 10’uncu maddesi uyarınca sürücü belgelerini değiştirme işlemlerinin 5 yıl içerisinde tamamlanması gerekiyordu. Ancak yeni tip ehliyete geçiş için belirlenen süre yıl sonunda dolacak olmasına rağmen birçok kişi ehliyet yenileme başvurusunda bulunmadı. Kovid-19 salgını nedeniyle, 2016 yılından önce düzenlenen eski tip sürücü belgelerini değiştirme süresi, İçişleri Bakanlığı tarafından 31 Aralık 2022’den 31 Aralık 2024’e kadar uzatıldı.

Eski tip sürücü belgelerini yenilemeyenler, 31 Aralık 2024’e kadar 13 lira değerli kağıt bedeli ve 2 lira vakıf payı ödeyerek yenisiyle değiştirebilecekler. Ancak 2025 yılından sonra eski tip sürücü belgelerini yenilemek isteyenlerden sürücü belgesi harç ücreti, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı bedelini tam olarak ödemeleri istenecek. B sınıfı sürücü belgesi için belirlenen bu tutar 2024 yılında toplam 5 bin 165 lira olarak belirlenmişti ve 2025 yılı için bu tutarın Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeniden belirleneceği ifade edildi.

Dolayısıyla, yıl sonuna kadar ehliyet yenileme başvurusunda bulunmayan sürücüler, 5 bin liranın üzerinde ek ödeme yapmak zorunda kalacaklar ve kanuni süre içerisinde yenilenmeyen eski tip sürücü belgeleri geçersiz hale gelecek. Bu durumda ehliyetini yenilemeyen sürücüler, araç kullanırken yaptırımla karşılaşabilecekler.

Yetkililer, yılın son aylarında yaşanabilecek başvuru yoğunluğu nedeniyle vatandaşların mağdur olmamaları için başvurularını erken yapmalarını tavsiye ediyor. Sürücü belgesini yenilemek isteyenler, Alo 199 Çağrı Merkezi, mobil uygulama veya “nvi.gov.tr” üzerinden randevu alarak gerekli evrakları tamamlayıp nüfus müdürlüklerine başvurabiliyor. Yeni sürücü belgeleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından basılarak PTT aracılığıyla adreslerine teslim ediliyor.

Ehliyetini yenilemek isteyenlerin eski sürücü belgesini ibraz etmeleri, 15 liralık başvuru ücretini ödemeleri, yetkili sağlık kuruluşlarından alınmış sürücü sağlık raporunu sunmaları, son 6 ay içinde çekilmiş bir biyometrik fotoğraf ve Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi’nde kayıtlı açık adreslerini bildirmeleri gerekiyor. Adres bilgileri sistemde kayıtlı olanlar, sürücü belgelerinin yurt içindeki istedikleri adrese teslim edilmesini talep edebiliyor. Bu süreçte, nüfus müdürlüklerinden veya e-Devlet üzerinden alınan geçici sürücü belgesi ile araç kullanımı mümkün olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ehliyet Yenilemeyenleri Bekleyen Yüksek Cezalar! Başvurunuzu Yapmayı Unutmayın!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin