1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. İran Yönetimi Sınır Dışı Edebilecek mi? 2 Milyon Göçmen Hedefi!

İran Yönetimi Sınır Dışı Edebilecek mi? 2 Milyon Göçmen Hedefi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran’da Mart 2025’e kadar yaklaşık 2 milyon düzensiz göçmenin sınır dışı edilmesi için yeni bir adım atıldı. Ülkede Afgan mülteci akınının Sovyet işgalinden itibaren devam ettiği ve son yıllarda artış gösterdiği belirtiliyor. İran Emniyet Teşkilatı Genel Komutanı Tuğgeneral Ahmed Rıza Radan, ülkedeki düzensiz göçmenlerin sayısının belirlendiğini ve bu kişilerin sınır dışı edileceğini açıkladı. İçişleri Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlar konuya ilişkin önlemler almaya çalışıyor.

Sovyetler Birliği’nin 1979’da Afganistan’ı işgal etmesinin ardından başlayan Afgan mülteci akını, ABD işgali, iç savaşlar ve istikrarsızlık nedeniyle devam ediyor. Özellikle son yıllarda Afganistan’dan İran’a yoğun düzensiz göçmen girişi olduğu belirtiliyor. İran’da yaklaşık 5 milyon Afgan bulunduğu ve birçoğunun düzensiz göçmen olduğu ifade ediliyor. Önceki İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, yasa dışı göçmenlerle baş etmek için daha güçlü bir mekanizmanın gerekliliğine vurgu yapmıştı.

Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da seçim kampanyası sırasında düzensiz göçmenlerin ülkeye uyuşturucu ve istihdam gibi ciddi sosyal zararlara neden olduğunu belirtmiş ve bu sorunu çözeceklerini söylemişti. İran, Afganistan sınırına 930 kilometrelik bir duvar örmeye başladı. İçişleri Bakanı İskender Mumini, düzensiz göçmenlerin ülkeye yol açtığı sorunlara dikkat çekerek bu kişilerin en kısa sürede sınır dışı edileceğini açıklamıştı.

İran ve Türkiye, Orta Doğu’da en çok geçiş noktasına sahip oldukları için dünya düzensiz göç krizinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. İran’da göreve gelen Mesud Pezeşkiyan yönetimi, ülkedeki düzensiz göçmen sorununa çözüm bulma konusunda kararlı. İran Emniyet Teşkilatı Genel Komutanı Radan, Mart 2025’e kadar 2 milyon düzensiz göçmenin sınır dışı edileceğini belirtti. Bazı yetkililer, düzensiz göçmenlerin ülkeye getirdiği sosyal, ekonomik ve güvenlik sorunlarına dikkat çekiyor ve bu sorunların çözümü için daha etkili önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyorlar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İran Yönetimi Sınır Dışı Edebilecek mi? 2 Milyon Göçmen Hedefi!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin