1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Obruk Tehlikesi Türkiye’yi Tehtid Ediyor: Risk Haritaları Güncelleniyor!

Obruk Tehlikesi Türkiye’yi Tehtid Ediyor: Risk Haritaları Güncelleniyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama Araştırma Merkezi ve AFAD Başkanlığı, Obruk Eylem Planı kapsamında tehlike ve risk haritasının güncellenmesiyle ilgili çalışmalarını yürütmektedir.

Yapılan çalışmalarla, duyarlılık haritası çıkarılarak, potansiyeli yüksek olan alanlardan düşük alanlara doğru haritalar oluşturulacaktır. Tehlike ve risk haritası ile obrukların yerleşim yerlerine, tarım alanlarına ve bölgeye yapılacak yatırımlara etkisinin belirlenmesi hedeflenmektedir. Konya Teknik Üniversitesi Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, Türkiye’nin karstlaşmaya uygun kayaçlarla kaplı olduğunu ve Konya Kapalı Havzası’ndaki birçok ilde obruk oluşumlarının devam ettiğini vurgulamıştır.

Son zamanlarda Konya dışında birçok ilde obruk oluşumu haberleri alındığı belirtilmiştir. Eskişehir, Afyonkarahisar, Denizli, Ankara, Çankırı, Çorum, Yozgat, Sivas, Diyarbakır, Bitlis ve Batman gibi illerde obruk oluşumlarının devam ettiği bildirilmiştir. Ayrıca Batı Anadolu’da Denizli’den sonra Manisa’da da obrukların görüldüğü belirtilmiştir. Prof. Dr. Fetullah Arık, 16 ilde obruk tehlikesinin devam ettiğini belirterek, obrukların karstik yeryüzü şekilleri olduğunu ve yer altında dinamik bir sistem oluşturduğunu ifade etmiştir.

Karstlaşmaya uygun kayaçların varlığına ek olarak, kuraklık, iklim değişikliği ve aşırı yer altı suyu kullanımının obruk oluşumunu artırdığı vurgulanmıştır. Obrukların genellikle örtü çökmesi sonucunda oluştuğu belirtilmiştir. AFAD Başkanlığı ile yapılan toplantı sonucunda, Konya ve diğer illerde obruk risk haritalarının çıkarılacağı ve planlamaların devam edeceği ifade edilmiştir.

Prof. Dr. Fetullah Arık, önleyici çalışmaların devam etmesi gerektiğini belirterek, bir bölgede çalışma yapılmış olmasının obruk oluşumunu durdurmayacağını dile getirmiştir. Obruk oluşumlarının süreci üzerinde etkili olan birçok faktör bulunduğunu ve bu nedenle sürecin dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurgulamıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Obruk Tehlikesi Türkiye’yi Tehtid Ediyor: Risk Haritaları Güncelleniyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin