1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kanal İstanbul etrafındaki Yenişehir için verilen planlar iptal edildi, ancak inşaatlar devam ediyor!

Kanal İstanbul etrafındaki Yenişehir için verilen planlar iptal edildi, ancak inşaatlar devam ediyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı davalar sonucu 2023 Aralık ve 2024 Ocak aylarında İstanbul 11. İdare Mahkemesi tarafından verilen kararlarla, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2021 yılında hazırlanan Yenişehir için planların tamamı iptal edildi. Ancak, bu kararlara rağmen Kanal İstanbul çevresinde inşaat faaliyetleri devam etti.

Bakanlık, plansız kalan ve kaçak duruma düşen Arnavutköy Baklalı ve Boyalık Mahallesinde Yenişehir Rezerv alanı içerisinde kalan TOKİ’nin konut inşaatları için harekete geçti. 18 Eylül 2024 tarihinde, plansız bölge için hazırlanan imar planları bakanlık tarafından onaylanarak askıya çıkarıldı. Ancak, planlama sürecinin mahkeme kararları nedeniyle sekteye uğradığı ve devam eden inşaatların durumunun belirsiz hale geldiği vurgulandı.

TOKİ tarafından başlatılan “2020 Yılı 100 Bin Sosyal Konut Projesi” kapsamında inşa edilen 3 bin 750 sosyal konut projesi için çalışmalar devam ederken, mahkeme kararlarıyla imar planları iptal edilince alanda plansızlık yaşandı. Bu durum, söz konusu projelerdeki inşaat sürecini olumsuz etkiledi ve yeni planlamaların yapılma ihtiyacını ortaya çıkardı.

Yapılan plan düzenlemelerinde, nüfus yoğunluğunun azaltılması ve yapılaşma koşullarının değiştirilmemesi üzerine odaklanıldı. Kuzeyde bulunan konut adalarının emsal değerleri düşürülerek nüfus yoğunluğunun azaltıldığı belirtildi. Toplamda 18 bin 787 kişinin öngörüldüğü bölgede, 3 bin 750 adet sosyal konut projesi için yapılan ihalelerin koşulları korundu. Ayrıca, mezarlık alanlarının ‘Su Yüzeyi’ne yakın olan bölümleri ‘Ağaçlandırılacak Alan’ olarak planlandı ve bu alanlarda yeni gömü yapılmayacağına dair hükümler plan notlarına eklendi.

Sonuç olarak, Kanal İstanbul etrafında yer alan Yenişehir için yapılan imar planlarının mahkeme kararlarıyla iptal edilmesi üzerine bakanlık tarafından yeni düzenlemeler yapıldı ve inşaat süreçleri yeniden planlandı. Bu süreçte, nüfus yoğunluğunun azaltılması ve mevcut yapılaşma koşullarının korunması ön planda tutuldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kanal İstanbul etrafındaki Yenişehir için verilen planlar iptal edildi, ancak inşaatlar devam ediyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin