1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. AKP’nin EYT Panik ve Hazine Korkusu: Sosyal Güvenlikte Kara Delik Büyüyor!

AKP’nin EYT Panik ve Hazine Korkusu: Sosyal Güvenlikte Kara Delik Büyüyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AKP, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) uygulaması nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun mali dengelerinin bozulduğu ve AKP’nin ilk seçimlerde zorlanabileceği belirtilmektedir. EYT nedeniyle SGK’nın mali yapısının daha da zorlaştığı ve AKP’nin oy kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu vurgulanmaktadır. Hazine kaynaklarının SGK’ya aktarılması sebebiyle seçim yatırımlarının aksayabileceği endişesi dile getirilmektedir.

AKP içerisindeki SGK verilerine göre, EYT uygulamasıyla 2023 yılında emekli olanların sayısının 2 milyon 193 bin 791’e ulaştığı belirtilmektedir. Sadece EYT’den emekli olanların sayısının ise 1.9 milyon olduğu ifade edilmektedir. 2024 yılında emekli olanların sayısının da 381 bin 430 kişi olduğu ve yıl sonunda bu sayının 2.5 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir.

SGK verilerine göre, EYT uygulamasından en fazla yararlananların işçiler olduğu bildirilmektedir. 2023 yılında 1 milyon 925 bin işçinin emekli olduğu ve 2024 yılının ilk 6 ayında 317 bin işçinin emekliye ayrıldığı belirtilmektedir. Geçen yılda ise yaklaşık 182 bin Bağ-Kurlu ve 86 bin memurun emekli olduğu, bu yılın ilk 6 ayında ise 43 bin Bağ-Kurlu ve 21 bin memurun emekli olduğu ifade edilmektedir.

Emekli olanların sayısındaki hızlı artış nedeniyle SGK’nın Hazine desteğine olan ihtiyacının arttığı vurgulanmaktadır. SGK’nın gelirlerinin giderlerini karşılayamaması sebebiyle Hazine’den aktarılan nakit miktarının ciddi şekilde arttığı belirtilmektedir. EYT uygulamasının başladığı 2023 yılında Hazine tarafından aktarılan nakit miktarının yüzde 118.5 artış göstererek 850 milyar liraya çıktığı ifade edilmektedir. Bu yılın ilk 6 ayında ise 711 milyar lira aktarıldığı ve emekli sayısının artmasıyla Hazine’nin üzerindeki yükün daha da artacağı belirtilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
AKP’nin EYT Panik ve Hazine Korkusu: Sosyal Güvenlikte Kara Delik Büyüyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin