1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Merkez Bankası Politika Faizinde Yine Değişiklik Yok, Mevduat Faizleri Düşüşte!

Merkez Bankası Politika Faizinde Yine Değişiklik Yok, Mevduat Faizleri Düşüşte!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Bu karar, piyasaların genel beklentileriyle örtüştü ve faizlerde önemli bir değişikliğin olmayacağı sinyalini verdi. Böylece Merkez Bankası, üst üste altıncı toplantısında da faizde değişikliğe gitmedi. TCMB’nin açıklamasında, Ağustos ayı enflasyon verilerinde önemli bir değişiklik olmadığı vurgulandı. Banka, dördüncü çeyrekte hizmet enflasyonunda iyileşme beklediğini belirtti. Bu durum, enflasyonun düşüş trendine girmesi için önemli bir gösterge olarak değerlendiriliyor.

Bankalarda kısa vadeli mevduat faiz oranları yüksek seviyelerini korurken, uzun vadeli faiz oranlarında belirgin bir düşüş yaşandı. Yatırımcılar, daha yüksek faiz oranlarından yararlanmak için özellikle 6 ay ve 1 yıla kadar vadeli mevduatlara yoğun ilgi göstermişlerdi. Yaz aylarında, uzun vadeli mevduat faiz oranları %50’nin üzerinde seyrederken, son verilere göre 6 aydan daha uzun vadeli mevduat faizlerinin %34-38 aralığına gerilediği gözlemlendi.

Kredi faiz oranlarında da hareketlilik yaşanıyor. Bazı özel bankalar uzun vadeli tüketici kredisi faiz oranlarını düşürmeye başlarken, Ziraat Bankası 5-10 yıl vadeli konut kredisi faiz oranını %3,09’dan %2,79’a çekti. TCMB’nin 13 Eylül verilerine göre, taşıt, konut ve ticari kredi faizlerinde düşüş yaşanırken, ihtiyaç kredisi faiz oranlarında artış gözlendi. Taşıt kredisi faizlerinin %55’in üzerine çıktığı Eylül ayında, son verilere göre %43,78’e gerilediği görüldü. Ticari kredi faiz oranları da %60’ın altına indi. İhtiyaç kredisi faizleri ise yaz aylarına kıyasla gerileme eğiliminde olmasına rağmen, haftalık bazda hafif bir artış kaydedildi.

Konut kredisi faiz oranları da düşüş trendinde. Geçtiğimiz hafta konut kredisi faiz oranı %43,22 olarak kaydedildi. Bazı özel bankaların uzun vadeli kredi faiz oranlarını düşürmesi, konut almak isteyenlere cazip fırsatlar sunuyor. Örneğin, Ziraat Bankası 5-10 yıl vadeli konut kredisi faiz oranını %3,09’dan %2,79’a indirerek kredi kullanmak isteyenlere avantaj sağlıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Merkez Bankası Politika Faizinde Yine Değişiklik Yok, Mevduat Faizleri Düşüşte!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin