Türkiye’de kayıt dışı çalışma, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün verilerine göre kadınlar arasında erkeklere göre daha yaygındır. Bu durum, SGK’nın sık sık uyarılar yapmasına neden olmaktadır. SGK’nın bilgilendirmesine göre, bir işçinin dahi sigortasız çalıştırılması durumunda en az 40 bin lira para cezası uygulanacaktır. Ayrıca, iş kazaları gibi durumlarda işverenler ağır idari ve hukuki sorumluluk altına girecektir.
SGK, kayıt dışı işçi istihdamı konusunda işletmeleri uyarırken, bildirilmeyen çalışmaların primlerinin, gecikme cezası ve zammı ile birlikte tahsil edileceğini belirtmektedir. Ayrıca, elden ödeme yapmanın yasak olduğuna ve bu kuralı ihlal eden işverenlere ceza uygulanacağına dikkat çekilmektedir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda işçinin sigortalı olmasının zorunlu olduğu ve idari para cezalarının ne kadar olacağı gibi konular belirtilmektedir.
SGK, 5 veya daha fazla işçi çalıştıran işletmelerde işçi ücretlerinin banka aracılığıyla ödenmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Elde ödeme yapmanın yasak olduğunu hatırlatan SGK, bu kuralı ihlal eden işverenlere ceza verileceğini belirtmektedir. Ayrıca, Türkiye’de çalışan yabancıların çalışma izni almadan çalıştırılmasının yasak olduğu ve bu durumda işverenlere ciddi cezaların uygulanacağı bildirilmektedir. Her bir izinsiz çalışan yabancı işçi için 56 bin lira ceza kesileceği belirtilmektedir.
Sonuç olarak, SGK’nın kayıt dışı çalışma ve yasal düzenlemelere uymayan işverenler hakkında yaptığı uyarılar önemli bir konuyu gündeme getirmektedir. Yasalara uygun şekilde işçi çalıştıran işverenlerin bu konuları dikkate almaları ve gereken önlemleri almaları önemlidir. Aksi halde, ciddi idari ve mali yaptırımlar ile karşılaşabilirler. Bu nedenle, işverenlerin SGK’nın uyarılarını dikkate alarak işyerlerinde gerekli düzenlemeleri yapmaları ve yasalara uygun şekilde çalışmalarını sürdürmeleri gerekmektedir.