1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 2025 Yılında Araç Muayene Ücretleri Yüzde 45 Artacak! Gözler TÜVTÜRK’te!

2025 Yılında Araç Muayene Ücretleri Yüzde 45 Artacak! Gözler TÜVTÜRK’te!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜVTÜRK, periyodik araç muayenesinde yetkili tek kuruluş olarak bilinmekte ve muayene ücretlerindeki artışlar sık sık eleştiri konusu olmaktadır. 2025 yılı itibariyle araç muayene ücretinde bir kez daha artış olması beklenmektedir. Vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl, 2024 yılı yeniden değerleme oranının yüzde 45 civarında olabileceğini açıklamıştır. Eğer Cumhurbaşkanı yeniden değerleme oranını belirlemezse, 2025 yılında araç muayene ücretinde yüzde 45 oranında bir artış olması muhtemeldir.

Eylül ve Ekim ayları enflasyonlarının “sıfır” olmasına rağmen, Yeni Değerleme Oranı (YDO) yüzde 43’ü aşacak gibi gözükmektedir. Önümüzdeki aylarda Yİ-ÜFE artışlarının ortalama olarak yüzde 3 seviyelerinde olması beklenmektedir. Bu duruma göre, 2024 yılı yeniden değerleme oranının düz bir hesaplama ile yüzde 45 olması beklenmektedir. Bu durumda, 2024 yılında bin 821 lira olan araç muayene ücreti, 2025 yılında 2 bin 640 lira olacaktır.

Yeniden değerleme oranına endeksli vergi, ceza ve diğer yüklerin bir kısmında Cumhurbaşkanının yükseltme veya indirme yetkisi bulunmaktadır. Örneğin, Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Emlak Vergisi gibi vergilerde Cumhurbaşkanının yetkisi bulunmaktadır. Ancak Veraset ve İntikal Vergisi gibi unsurlarda Cumhurbaşkanının böyle bir yetkisi yoktur.

2024 ve 2025 yıllarında Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YDO) göz önünde bulundurularak Yurt Dışına Çıkış Harcı, Yurt Dışından Yolcu Beraberinde Getirilen Cep Telefonu Harç Tutarı, MTV ve B Sınıfı Ehliyet Harcı gibi çeşitli unsurlarda artışlar öngörülmüştür. Örneğin, 2024 yılında 500 TL olan Yurt Dışına Çıkış Harcı, 2025 yılında 720 TL olacaktır.

Sonuç olarak, araç muayene ücretleri ve diğer vergi, harç ve cezaların belirlenmesinde önemli bir kıstas olan yeniden değerleme oranı, 2025 yılında yüzde 45 civarında arttırılması beklenmektedir. Bu durum, araç sahipleri ve vergi mükellefleri için maliyetlerin artabileceği anlamına gelmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
2025 Yılında Araç Muayene Ücretleri Yüzde 45 Artacak! Gözler TÜVTÜRK’te!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin