1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’nın Açıklaması Şaşırtıcı: Garanti Ödemeleri Yüzde 1.012 Arttı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’nın Açıklaması Şaşırtıcı: Garanti Ödemeleri Yüzde 1.012 Arttı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu’nun Yap-İşlet-Devret (YİD) projelerine ilişkin sorduğu soruları yanıtlamadı. Ancak Sayıştay’ın verilerine göre, bu projeleri yürüten şirketlere yapılan garanti ödemeleri son 5 yılda yüzde 1.012 artarak 56 milyar 824 milyon liraya ulaştı. Bu duruma tepki gösteren Karasu, bu garanti ödemelerinin vatandaşın sırtına yüklendiğini ve Hazine garantili soygun olduğunu belirtti.

CHP’li Karasu, Uraloğlu’na yaptığı yazılı soru önergesinde, Avrasya Tüneli, Zafer Havaalanı ile Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi Köprülerinin kamuya olan maliyetlerini sormuştu. Bakan Uraloğlu ise bu sorulara cevap vermedi ve herhangi bir kamu zararının olmadığını iddia etti. Karasu, bu projelerin milletin vergileriyle finanse edilen “Hazine garantili soygunlar” olduğunu ifade etti ve AKP iktidarının müteahhitleri zengin ettiğini savundu.

KGM’nin “Cari Transferler” kaleminden yapılan garanti ödemeleri geçen yıl 56.9 milyar TL’ye ulaşarak rekor kırdı. 2019’da 5.1 milyar lira olan ödemelerin son 5 yılda artış oranı yüzde 1.012 oldu. Cumhurbaşkanlığı’nın hazırladığı Orta Vadeli Programda ise YİD projeleri için KGM’nin bütçesine 2025, 2026 ve 2027 yılları için toplam 328 milyar 490 milyon 758 bin TL ödenek teklifi sunuldu. Bu durum, önümüzdeki yıllarda garanti ödemelerinin artacağını gösteriyor.

Karasu, bu projelerin plansızlık, öngörüsüzlük ve hesap bilmezlik sonucunda vatandaşa maliyetini artırdığını belirtti. CHP, hükümetin bu projelerle müteahhitleri zengin ettiğini ve vatandaşları zarara uğrattığını öne sürüyor. Kamu kaynaklarının doğru ve verimli kullanılması gerektiği vurgulanıyor. Gelecek yıllarda yapılacak olan ödemelerin artması, bu konunun daha da hassas bir hal almasını sağlıyor. Sonuç olarak, YİD projelerine ilişkin kamuoyunda bir tartışma başlamış durumda ve bu konunun detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiği düşünülüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’nın Açıklaması Şaşırtıcı: Garanti Ödemeleri Yüzde 1.012 Arttı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin