1. Haberler
  2. Ankara
  3. Sıfır Atık Hareketiyle 193 Bina Sıfır Atık Yönetim Sistemine Geçti, Günlük 9 Bin Ton Atık Ayrıştırılıyor!

Sıfır Atık Hareketiyle 193 Bina Sıfır Atık Yönetim Sistemine Geçti, Günlük 9 Bin Ton Atık Ayrıştırılıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Emine Erdoğan’ın himayelerinde 27 Eylül 2017 tarihinde başlatılan Sıfır Atık Hareketi, atık oluşumunun önlenmesi, atıkların kaynağında ayrı toplanması, geri dönüşüm ve kaynak verimliliğinin artırılması hedefiyle yola çıkmıştır. Hareketin başlangıcından bu yana Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ne geçen bina sayısı 193 bine ulaşmıştır.

Sıfır Atık Hareketi kapsamında İller Bankası Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin farklı bölgelerine 7 yılda 46 depolama, ayrıştırma ve transfer tesisinin kurulmasına destek vermiştir. Bu tesislerde günlük 9 bin ton atık ayrıştırılıp ürün veya enerjiye dönüştürülmektedir. Ayrıca, 22 milyon kişiye sıfır atık konusunda eğitim verilmiş ve geri kazanım oranı 2023’te yüzde 34,92’ye yükseltilmiştir.

Sıfır Atık Projesi kapsamında toplamda 59,9 milyon ton geri kazanılabilir atık ekonomiye kazandırılmış, 498 milyon ağaç kesilmekten kurtarılırken 127 milyon varil petrolden tasarruf edilmiştir. Geri dönüşümle 185 milyar lira ekonomiye geri kazandırılmış ve aynı zamanda su, enerji ve sera gazı tasarrufu sağlanmıştır.

Projenin pilot ilçesi Ankara Kızılcahamam’da başarıyla uygulanmaktadır. Vatandaşlar, ayrıştırdıkları atıkların ağırlığına göre market alışverişlerinde kullanabilecekleri puanlar kazanmaktadır. Bahçede atık bölmesinin yanı sıra geri dönüşüm atölyesi, sıfır atık oyun alanı ve diğer mekanlar bulunmaktadır. Projeye destek veren Sıfır Atık Uygulamaları Daire Başkanı Okan Bahrioğlu, pilot ilçe sayısının artırılacağını duyurmuştur.

Sıfır Atık Projesi, 12 Temmuz 2019’da yayımlanan Sıfır Atık Yönetmeliği ile resmi olarak yürürlüğe girmiştir. Ayrıca 31 Aralık 2021’de yayımlanan “Atık Getirme Merkezlerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Sıfır Atık Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar” belgesiyle atık getirme merkezlerinin kuruluşu ve işleyişi hakkında düzenlemeler yapılmıştır.

Sıfır Atık Projesi, ulusal ve uluslararası alanda birçok ödül kazanmıştır. Projeye verilen ödüller arasında BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün “Sıfır Atık, Sıfır Açlık” ödülü, BM Kalkınma Programı tarafından verilen “UNDP Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Ödülü” ve diğer prestijli ödüller bulunmaktadır. Emine Erdoğan’ın liderliğinde projenin küresel düzeyde başarılı bir ivme kazandığı görülmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sıfır Atık Hareketiyle 193 Bina Sıfır Atık Yönetim Sistemine Geçti, Günlük 9 Bin Ton Atık Ayrıştırılıyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin