1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. GAPUTAEM’in 55 Yıllık Çalışması Sonucunda Türkiye’nin Tek Tescilli Kapari Çeşidi Geliştirildi!

GAPUTAEM’in 55 Yıllık Çalışması Sonucunda Türkiye’nin Tek Tescilli Kapari Çeşidi Geliştirildi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne (TAGEM) bağlı Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü (GAPUTAEM), 1962 yılında kuruldu. Enstitü, bu tarihten bu yana yaptığı çalışmalarla bölge tarımına önemli katkılar sağlamıştır. Buğday, arpa, kırmızı mercimek, nohut, pamuk, çeltik, yem ve tıbbi ve aromatik bitkiler de dahil olmak üzere 55 çeşidi ıslah ederek çiftçilere yüksek verim sağlamıştır.

Özellikle kapari bitkisinin kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla bir proje hazırlayan merkez, Türkiye genelinde yaklaşık 2 bin farklı kapari genotipi toplamıştır. Bu projenin sonucunda yaklaşık 15 yıllık bir sürecin ardından ıslah edilen kapari çeşidi, Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi tarafından “Diyar 2017” adıyla tescillenmiş ve “Milli Çeşit Listesi”ne eklenmiştir.

GAPUTAEM Müdürü Mehdi Sümerli, 62 yıldır bölgenin tarımsal potansiyelini artırmak ve çiftçilerin gelirini yükseltmek için çalışmalar yürüttüklerini belirtmiştir. Merkezde 11 farklı ürün grubunda toplam 55 çeşit ürünün tescil sürecini tamamladıklarını ifade eden Sümerli, bu süreçte kapari bitkisiyle ilgili tescilli bir çeşide rastlanmadığını vurgulamıştır.

Kapari bitkisinin gıda, tıp, kozmetik ve boya sektörlerinde kullanıldığını belirten Sümerli, bitkinin dayanıklı ve uzun ömürlü bir bitki olduğunu açıklamıştır. Kaparinin popülerliğinin artmasıyla birlikte merkezin bu alandaki çalışmalarına devam ettiğini dile getirmiştir.

GAPUTAEM’de ziraat mühendisi olarak görev yapan Dr. Fethullah Tekin, kapari bitkisini tescil ettiklerini belirtmiş ve bu ürünün “Milli Çeşit Listesi”nde yer aldığını söylemiştir. Kapari bitkisinin potansiyelinin gelecekte daha da artabileceğini ifade eden Tekin, çiftçilerin bu bitkiyi tarıma geçirebileceğini ve kapari tarımının gelecek vaat ettiğini belirtmiştir.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından da ilgi gören kapari bitkisinin, gelecekte daha geniş bir kullanım alanına sahip olabileceği belirtilmiştir. Dr. Tekin, kaparinin içindeki cevherin farkına varıldıkça tüketimin artacağını ve çiftçilerin bu alana ilgi göstereceğini ifade etmiştir. Bu bağlamda, kapari tarımının önümüzdeki dönemlerde daha da yaygınlaşabileceği ve önemli bir tarım alanı haline gelebileceği vurgulanmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
GAPUTAEM’in 55 Yıllık Çalışması Sonucunda Türkiye’nin Tek Tescilli Kapari Çeşidi Geliştirildi!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin