Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, son yayınladığı Basın Özgürlüğü Raporu’nda, Eylül ayındaki durumu eleştirdi. Çakırözer, “Parlamentonun gündemi, ekonomik yoksulluk kadar hak ve özgürlük alanında yaşanan sıkıntılara da odaklanmalıdır. Basın özgürlüğü ihlalleri de bu sorunların önemli bir parçasını oluşturuyor. CHP olarak bu ihlallere karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
Çakırözer’in raporunda, gazeteciler ve medya kuruluşlarının tehditlerle karşı karşıya kaldığı belirtildi. Rapora göre, gazetecilerin yazıları ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle ev baskınlarına maruz kaldığına dikkat çekildi.
Ayrıca, Ülkü Ocakları eski Başkanı Sinan Ateş’in cinayet davasını takip eden gazetecilerin, hem sanık hem de siyasetçiler tarafından hedef alındığı vurgulandı.
Raporda yer alan bilgilere göre, Eylül ayında gazeteciler 52 kez hakim karşısına çıkmak zorunda kaldı, bir gazeteci tutuklandı. Ayrıca, gazetecilere yönelik sosyal medya paylaşımları nedeniyle evlerine baskınlar yapıldığı belirtildi. Özgür Yurttaş Haber Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Murat Yıldırım hakkında ise sosyal medya paylaşımları nedeniyle yakalama kararı çıkarıldığı rapor edildi.
Raporda ayrıca, gazeteciler Ruşen Takva ve Kadir Cesur’un haber takibi sırasında gözaltına alındığı bilgisi yer aldı. Karar gazetesi yazarı Elif Çakır’ın ise Bursa’da hakkında yapılan yanlış arama iddiasıyla gözaltına alınarak sağlık kontrolüne götürüldüğü ve daha sonra serbest bırakıldığı belirtildi. Emniyet Genel Müdürü, yaşanan bu ‘yanlışlık’ nedeniyle Çakır’dan özür diledi.
Raporda ayrıca, Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in cinayet davası duruşmasında katil zanlısı Eray Özyağcı’nın gazetecileri tehdit ettiği bilgisi yer aldı. MHP lideri ve parti yöneticilerinin de bazı medya kuruluşlarını hedef aldığı belirtildi.
Bir diğer bilgiye göre, Bazı gazeteciler sosyal medya paylaşımları nedeniyle davalık oldu. Birgün Gazetesi muhabiri İsmail Arı’nın, menzil cemaati hakkındaki kitabı nedeniyle sosyal medya tehditleri ve cemaate yakın derneklerin suç duyurularıyla karşı karşıya kaldığı bilgisi raporda paylaşıldı.
Ayrıca, Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel’in ölüm tehdidi aldığı ve Halk TV muhabiri Ferit Demir’in yaşadığı engellemelerin de raporda yer aldığı vurgulandı.
Son olarak, Eylül ayında erişime engellenen haberlerin detayları da raporda verildi. RTÜK Başkanı’nın yakınlarının işe alımı iddiaları, tarikat şeyhinin iddiaları, Ülkü Ocakları Genel Başkan danışmanının cinayetle ilgili iddiaları ve diğer soruşturma ve davalara ilişkin bilgiler raporda yer aldı.