1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Kovada Gölü’nde Yaşanan Kuraklık ve Kirlilik Tehlikesi!

Kovada Gölü’nde Yaşanan Kuraklık ve Kirlilik Tehlikesi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Göller Yöresi’nin önemli göllerinden biri olan Eğirdir Gölü’ne bağlı Kovada Gölü’nde ciddi kuraklık ve kirlilik sorunları yaşanıyor. Beydağları Doğa Sporları Kulübü üyeleri, geleneksel doğa yürüyüşleri sırasında gördükleri manzaradan derin endişe duydular. Kulüp başkanı Nusret Yakışıklı, 20 yıldır gittikleri Kovada Gölü’nde su seviyesinin yaklaşık 150 metre düştüğünü, sazlıkların kuruduğunu ve kuşların yaşam alanlarının tehlikede olduğunu belirtti. Su çekme işlemlerinin artırıldığını ve vahşi sulama nedeniyle gölün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını vurguladı. Bölgede su yönetimi eksikliği olduğunu ve gölün hastalandığını ifade etti.

Gölde yaşanan kuraklık ve kirlilik sorunlarıyla ilgili Türkiye Tabiatını Koruma Derneği’nden Dr. Erol Kesici de endişelerini paylaştı. İki göl arasındaki bağın, eğer Eğirdir Gölü kurursa Kovada Gölü’nün de kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Kovada Gölü’nde aşırı kirlilik gözlendiğini ve suyun azalmasının balıkçılık ve doğal yaşamı tehdit ettiğini söyledi. Vahşi sulamaya ve HES’lerin etkilerine dikkat çekerek, bu faktörlerin gölde yaşanan sorunları hızlandırdığını açıkladı.

Küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle su bitkilerinin gölü kapladığını ve kurumayı hızlandırdığını belirten Dr. Kesici, gölü besleyen kanal boyunca yapılan tarım faaliyetlerinin suyu tükettiğini ve bu durumun gölde su sıkıntısına neden olduğunu açıkladı. Endemik türlerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak vahşi sulamanın sonlandırılması ve daha sürdürülebilir sulama yöntemlerine geçilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bölgedeki su yönetimi konusunda acil önlemler alınması gerektiği, göllerin ve çevresindeki ekosistemin tehdit altında olduğu konusunda uzmanlar ve doğa aktivistleri uyarıda bulunuyor. Kovada Gölü’nde yaşanan kritik durum, bölgedeki ekolojik dengeyi ve tür çeşitliliğini tehdit ediyor. Su kaynaklarının sürdürülebilir şekilde yönetilmemesi halinde, bölgedeki doğal yaşamın ve ekosistemin ciddi zarar görmesi kaçınılmaz olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kovada Gölü’nde Yaşanan Kuraklık ve Kirlilik Tehlikesi!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin