1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. İsrail Krizinde Türkiye’nin Gözü Kürecik’te: DP Genel Başkan Yardımcısı’ndan Çağrı

İsrail Krizinde Türkiye’nin Gözü Kürecik’te: DP Genel Başkan Yardımcısı’ndan Çağrı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DP Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt, İsrail ile yaşanan krizde Kürecik Radar Üssü’nü ele alarak kapatılması gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Ekim’deki TBMM açılış töreninde İsrail’in saldırganlığını vatan toprakları için tehdit olarak gördüğünü dile getirdi. İsrail’in Gazze saldırısının ardından düzenlenen mitingde ise savaş suçu işlediğini ifade ederek sert açıklamalarda bulundu. Enginyurt ise Erdoğan’ın çelişkili açıklamalarını eleştirerek, neden İsrail’e karşı adımlar atılmadığını sordu.

Cemal Enginyurt, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın geçmişte İsrail’e karşı sert söylemlerde bulunduğunu ancak şimdi farklı bir tutum sergilediğini belirtti. İsrail’e karşı adımlar atılmıyorsa neden Kürecik Radar Üssü kapatılmıyor veya büyükelçiliğin geri çağrılmadığını sorarak eleştirilerini sıraladı. Ayrıca, Erdoğan’ın Borsa üzerindeki etkisine de dikkat çekerek konuşmasının ardından yaşanan düşüşü değerlendirdi.

Kürecik Radar Üssü, NATO kontrolünde faaliyet gösteren bir üs olup İran’dan Doğu Akdeniz’e kadar geniş bir bölgede uçan cisimleri izleyerek dost-düşman ayrımını yapmaktadır. Üs, kara ve hava unsurlarını uyararak erken uyarı sağlamaktadır. 2012 yılında Malatya’daki Akçadağ ilçesinde kurulan üs, balistik füze saldırılarına karşı erken uyarı hizmeti sunmaktadır. İstihbarat bilgileri ABD aracılığıyla İsrail’e iletilmekte ve son füze saldırısının Kürecik sayesinde önceden belirlendiği iddialar arasındadır. Türkiye ve NATO ülkelerinin güvenliğini amaçlayan üssün komuta-kontrolü Ramstein Üssü’nde bulunan NATO tarafından yürütülmektedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail ile yaşanan krizdeki tutumu ve söylemleri, hem iç hem de dış politika açısından tartışmalara neden olmaktadır. DP Genel Başkan Yardımcısı Enginyurt’un Eleştirileri ve Kürecik Radar Üssü’nün stratejik önemi, Türkiye’nin uluslararası ilişkilerindeki dinamikleri gözler önüne sermektedir. Erdoğan’ın İsrail’e karşı atacağı adımlar ve üssün geleceği, Türkiye’nin dış politikasındaki yön değişikliklerine işaret etmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İsrail Krizinde Türkiye’nin Gözü Kürecik’te: DP Genel Başkan Yardımcısı’ndan Çağrı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin