1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Tunceli’de Uzun Ömür Sırrı: Doğal Yaşam ve Sağlık Okuryazarlığı!

Tunceli’de Uzun Ömür Sırrı: Doğal Yaşam ve Sağlık Okuryazarlığı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2021-2023 yıllarını kapsayan ‘Hayat Tabloları’ raporu yayımlandı. Rapora göre, Türkiye genelinde doğuşta beklenen ortalama yaşam süresi 77,3 yıl olarak belirlendi. Bu rakam, önceki dönemde 77,5 yıl olarak açıklanmıştı. En yüksek yaşam süresine sahip il Tunceli oldu ve burada yaşam beklentisi 80,8 yıl olarak ölçüldü. Ardından Şırnak ve Mardin 79,7 yıl ile sırasıyla takip etti. En düşük yaşam süresine sahip il ise 76,1 yıl ile Kilis oldu.

Tunceli’de yaşayanlar, uzun yaşamın sırrını doğal beslenme, temiz hava ve el değmemiş doğaya bağlıyor. Gülizar Uçar ve İbiş Tan, uzun ömürlerini doğal beslenmeye ve temiz havaya borçlu olduklarını belirtiyor. Tunceli, kişi başına 29 bin 426 metrekare orman alanı ile Türkiye’nin en temiz havasına sahip illerinden biri olarak dikkat çekiyor. Munzur Vadisi Milli Parkı, 1518 farklı bitki türüne ev sahipliği yapıyor ve organik ürünlerle ünlü bir bölge haline gelmiş durumda.

Tunceli İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammed Duran, kentin eğitim seviyesinin ve sağlık okuryazarlığının uzun yaşam üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu vurguluyor. Doğal beslenme bilincinin yüksek olması ve kolay erişilebilir sağlık hizmetleri, Tunceli halkının uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesine katkı sağlıyor.

Raporda Kilis’in en düşük yaşam süresine sahip il olduğu belirtiliyor. Kilis’i Gaziantep ve Adana takip ediyor. Erkeklerde en yüksek yaşam süresine sahip il Tunceli olurken, en düşük yaşam beklentisi ise yine Kilis’te görülüyor. Kadınlarda ise Tunceli en yüksek yaşam beklentisine sahip iken, Gaziantep en düşük yaşam süresi ile öne çıkıyor.

En fazla nüfusa sahip İstanbul ve Ankara illerinde ise doğuşta beklenen yaşam süresi genel olarak Türkiye ortalamasının üstünde seyrediyor. İstanbul’da bu rakam erkeklerde 75,8 yıl iken, kadınlarda 81,3 yıl olarak belirlenirken, Ankara’da erkeklerde 76,5 yıl ve kadınlarda 81,8 yıl olarak ölçüldü. TÜİK verileri, doğal yaşam koşullarının uzun ve sağlıklı bir yaşam için önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Tunceli’de Uzun Ömür Sırrı: Doğal Yaşam ve Sağlık Okuryazarlığı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin