1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. RTÜK’ten Yayın İlkelerine Uyum Çağrısı

RTÜK’ten Yayın İlkelerine Uyum Çağrısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

RTÜK tarafından yapılan açıklamada, geçen yayın döneminde yayıncılık ilkelerine aykırı davrananlar için bazı cezaların uygulanması gerektiği belirtilerek, toplumsal sorunların körüklenmemesi ve yayıncıların mağdur olmaması için uyarıların dikkate alınmasının önemli olduğu vurgulandı.

Son günlerde kadına ve çocuklara yönelik şiddet olaylarının medyada yer almasıyla ilgili yapılan açıklamada, bu tür olayların medya tarafından işlenme biçiminin beklenen olgunluktan uzak olduğu, mahkemelerin yayın yasaklarının ihlal edildiği ve mağdurların tekrar mağdur edildiği belirtildi. Aynı zamanda, basın etik ilkelerine riayet etmek yerine olumsuz medya tavrının halkın tepkisine neden olduğu ifade edildi.

Geçen dönemde RTÜK tarafından yayın etik ilkelerine ilişkin kararların ilan edildiği hatırlatılan açıklamada, alınan etik ilke kararlarının tüm medyayı bağladığı, bu doğrultuda gündüz kuşağı programları ilke kararlarının da üzerinde durulduğu ve ilerleyen günlerde alınacak tedbirlerin kamuoyuna duyurulacağı belirtildi.

RTÜK’ün aldığı etik ilke kararlarının yanı sıra, farkındalık artırıcı kamu spotları ve kamuoyu araştırmaları yapılarak medyanın bilinçlenmesi için çalışmaların sürdüğü kaydedildi. Ayrıca, suça teşvik edici ve şiddeti özendirici nitelikte yayınlar nedeniyle medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara 47 kez müeyyide uygulandığı belirtildi.

Açıklamada, medyanın reyting kaygısıyla sorumsuz yayın politikası izleyemeyeceği, şiddet içeren görüntülerin kontrolsüzce yayınlanamayacağı ve şiddet olaylarının normalleştirilemeyeceği uyarılarında bulunuldu. Bu doğrultuda, basın ve ifade özgürlüğünün insanların mağduriyetlerine sebep olacak şekilde kullanılamayacağı vurgulandı.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, artık uyarıların değil denetim süreçlerinin aktif olacağını ve yasa ihlallerinde gerekli cezai müeyyidelerin en ağır şekilde uygulanacağı ifade edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
RTÜK’ten Yayın İlkelerine Uyum Çağrısı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin