1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Otomotiv Sektöründe İhracat Sabit, Kapasite Kullanım Oranları Düşüşte!

Otomotiv Sektöründe İhracat Sabit, Kapasite Kullanım Oranları Düşüşte!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticari araç grubunda üretim geçen yıla göre yüzde 11 azalırken, ağır ticari araç grubunda bu düşüş yüzde 23, hafif ticari araç grubunda ise yüzde 9 olarak gerçekleşti. Otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 69 olarak belirlendi. Hafif araçlarda kapasite kullanımı yüzde 69, kamyon grubunda yüzde 73, otobüs ve midibüs grubunda yüzde 51, traktör grubunda ise yüzde 64 seviyesinde gerçekleşti.

2024 yılına gelindiğinde otomotiv ihracatı adet bazında değişim yaşamadan 729 bin 515 olarak kaydedildi. Otomobil ihracatında yüzde 1 azalma görülürken, ticari araç ihracatında yüzde 1 artış kaydedildi. Traktör ihracatı ise yüzde 23 azalarak 11 bin 179 adete düştü. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre otomotiv sanayisi ihracatı sektörel ihracat sıralamasında birinci sırada yer aldı. Toplam otomotiv ihracatı yüzde 2 artarak 26,7 milyar dolara yükseldi.

Pazar durumunda ise toplam pazar 9 aylık dönemde yüzde 2 gerileyerek 881 bin 442 adede düştü. Otomobil pazarı ise yüzde 1 artarak 673 bin 73 adete ulaştı. Ticari araç pazarında ise ağır ticari araç ve toplam ticari araç pazarları yüzde 9, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 8 oranında azaldı. Başka bir deyişle, pazar genelinde düşüş yaşanırken otomobil pazarında bir artış görüldü.

Yerli araç payı açısından bakıldığında, 2024 yılının 9 aylık döneminde otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 29 olarak kaydedilirken, hafif ticari araç pazarında bu oran yüzde 30 seviyesinde gerçekleşti. Otomotiv sektöründe yerli araçların payı önemli bir yere sahip olup, yerli üretimin artması sektör açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Otomotiv Sektöründe İhracat Sabit, Kapasite Kullanım Oranları Düşüşte!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin