1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Anayasanın İlk 4 Maddesi: Değiştirilemez İlkeler!

Anayasanın İlk 4 Maddesi: Değiştirilemez İlkeler!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, ülkenin temel yasası olup çeşitli bölümlerden oluşmaktadır. Bu bölümler; Başlangıç, Genel Esaslar, Temel Haklar ve Ödevler, Cumhuriyetin Temel Organları, Mali ve Ekonomik Hükümler, Çeşitli Hükümler, Geçici Hükümler ve Son Hükümler şeklindedir.

Anayasanın ilk dört maddesi, değiştirilemez maddeler arasında yer almaktadır. Birinci maddeye göre Türkiye Devleti bir Cumhuriyet şeklinde yönetilir. İkinci maddede ise Türkiye Cumhuriyeti’nin nitelikleri belirtilmiş olup, toplum huzuru, milli dayanışma, insan haklarına saygı, Atatürk milliyetçiliğine bağlılık, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğu vurgulanmaktadır.

Üçüncü madde Türkiye Devleti’nin bütünlüğüne, resmi diline, bayrağına, milli marşına ve başkentine ilişkin hükümleri içermektedir. Türkiye’nin dili Türkçe olarak belirlenmiş olup, bayrak beyaz ay yıldızlı al bayrak olarak kabul edilmiştir. Milli marş olarak “İstiklal Marşı” kullanılmaktadır ve başkent Ankara’dır.

Dördüncü madde ise Anayasanın değiştirilemez hükümlerini belirtmektedir. Anayasanın birinci maddesinde devletin Cumhuriyet şeklinde olduğu hükmü ile ikinci maddesinde Cumhuriyetin nitelikleri ve üçüncü maddesinde yer alan hükümlerin değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez olduğu belirtilmektedir.

Anayasanın içeriğine genel bir bakış yapıldığında, Başlangıç kısmının Anayasanın temel ilkelerini belirttiği ve Anayasa metninin yorumlanmasını açıkladığı görülmektedir. Genel Esaslar bölümü, devletin tanımını ve vatandaşların egemenlik haklarını ve yetkilerini içermektedir.

Cumhuriyetin Temel Organları bölümü ise yasama, yürütme ve yargı organlarının görev ve yetkilerini belirlemektedir. Mali ve Ekonomik Hükümler bölümü, devletin mali ve ekonomik politikalarını düzenlerken, Çeşitli Hükümler bölümünde ise İnkılâp kanunlarının korunması üzerinde durulmaktadır.

Geçici Hükümler, Anayasa değişiklikleri sırasında ortaya çıkabilecek geçici durumları içerirken, Son Hükümler bölümü Anayasa değişikliklerinin nasıl yapılacağını ve teknik detayları belirtmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, ülkenin temel yapı taşı olarak önemli bir belgedir ve ilk dört maddesi değiştirilemez hükümlerden oluşmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Anayasanın İlk 4 Maddesi: Değiştirilemez İlkeler!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin