1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Asgari Ücret Zammı Görüşmeleri Başlamak Üzere: İşte Beklentiler!

Asgari Ücret Zammı Görüşmeleri Başlamak Üzere: İşte Beklentiler!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Temmuz ayında milyonlarca asgari ücretli, açlık sınırının altında kalan maaşlarla geçim mücadelesi verirken, ocak ayında yapılacak zam oranı merak konusu haline geldi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu henüz toplanmamış olsa da Bakanlık ve Türk-İş’ten asgari ücret konusunda erken olduğuna dair açıklamalar geldi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün, önümüzdeki günlerde asgari ücret görüşmelerinin başlayacağını belirtti ve asgari ücrete ilişkin senaryolar oluşturuldu.

Bakanlık yetkilisi Işıkhan da aralık ayında işçi ve işveren temsilcileri ile görüşmelere başlayacaklarını ve maksimum faydayı sağlayacak bir asgari ücret belirlemeyi amaçladıklarını ifade etti. Asgari ücretle ilgili farklı tahminlere rağmen genel beklenti, Orta Vadeli Program’daki enflasyon hedefi doğrultusunda bir artış yapılması yönünde yoğunlaşıyor ancak hükümetin OVP hedeflerine sadık kalacağına dair endişeler bulunuyor. İş dünyasının, asgari ücretin yüzde 30’la sınırlandırılmasını talep ettiği iddiaları da gündeme geliyor.

Deutsche Bank ekonomistleri Türkiye ziyareti sırasında asgari ücrete yapılması öngörülen zam konusuna da değindi. Genel görüş, yüzde 25-30 arasında bir zam olabileceği yönünde. Yüzde 30’un üzerinde bir zamın, ekonomiyi zorlayıcı ve enflasyon beklentileri açısından bozucu olabileceği düşünülüyor. Asgari ücret için farklı senaryolar belirlenerek olası yeni ücretler ortaya kondu.

Örneğin, yüzde 20 zamla 20 bin 402,40 TL, yüzde 25 zamla 21 bin 252,50 TL, yüzde 30 zamla 22 bin 102,60 TL gibi farklı rakamların asgari ücret olarak belirlenebileceği tahmin ediliyor. Ancak net bir karar verilmeden önce asgari ücret tespit komisyonunda yapılacak görüşmelerin sonucu bekleniyor. Açıklanacak olan yeni asgari ücret, milyonlarca asgari ücretlinin geçim kaynağı olacak ve bu nedenle büyük önem taşıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Asgari Ücret Zammı Görüşmeleri Başlamak Üzere: İşte Beklentiler!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin