1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Prof. Dr. Kutoğlu: Bilinmeyen Faylar Başka Depremler Üretebilir

Prof. Dr. Kutoğlu: Bilinmeyen Faylar Başka Depremler Üretebilir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEU) Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurucusu, Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, 28 Ocak’ta yaptığı açıklamada, 8 Ocak ve 25 Ocak’ta Malatya’da meydana gelen 2 ayrı depremin, bilinen fay hatları haritasının dışında bilinmeyen bir fayda oluştuğunu belirterek, fayın yeni depremler üretebileceğini ve haritaların güncellenmesi gerektiğini belirtmişti.

Dün Malatya’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ocak ayındaki depremlerle aynı hatta olduğunu belirten Prof. Dr. Kutoğlu, depremin yaklaşık 500 kilometrelik bir fay segmentini etkilediğini, enerjinin Antakya’nın güneyine ve Malatya’nın kuzeyine aktarıldığını söyledi. Bu durumun bölgede daha fazla depremlere sebep olabileceğini vurgulayan Kutoğlu, haritalarda yer almayan ancak uydu verileriyle tespit edilebilen bilinmeyen fay hatlarına dikkat çekti.

Kutoğlu, bölgede benzeri depremlerin devam edebileceğini belirterek, en son 1905 yılında kırılan Pütürge fayının 6,8 büyüklüğünde bir depremi tetiklediğini ve potansiyel olarak 7,2 büyüklüğünde depremlere neden olabileceğini ifade etti.

Depremin faklı bir segmentte gerçekleştiğini ve 6 Şubat depremlerinin artçı olamayacağını belirten Kutoğlu, bunun bölgedeki bilinmeyen fay hatlarıyla ilgili olduğunu belirtti. Jeolojik ve paleosismolojik çalışmalarla bu durumun doğrulanması gerektiğini söyleyen Kutoğlu, fay hatlarının güncellenmesi gerektiğini vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Prof. Dr. Kutoğlu: Bilinmeyen Faylar Başka Depremler Üretebilir
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin