1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Daron Acemoğlu ve meslektaşlarından dünya ekonomisine yön veren çalışma

Daron Acemoğlu ve meslektaşlarından dünya ekonomisine yön veren çalışma

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MIT’de öğretim üyeliği yapan Daron Acemoğlu ve meslektaşları, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazandı. Acemoğlu, gelen tebrik mesajları için sosyal medya hesabından teşekkür etti. Profesör, demokrasinin günümüzde ciddi tehditlerle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak dünya genelindeki ekonomik ve siyasi değişimleri önemsediğini belirtti.

Ünlü ekonomist, Nobel Ekonomi Ödülü’nü almanın kendisi için büyük bir mutluluk ve gurur kaynağı olduğunu paylaştı. Onun çalışmalarının yanı sıra genç ekonomistlerin ve sosyal bilim insanlarının da emeklerinin takdir edilmesinden memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Demokrasinin saldırı altında olduğuna dikkat çeken Acemoğlu, toplumsal mutabakatı sağlamanın, güçlü kurumlar yoluyla mümkün olduğunu vurguladı.

Türkiye’den Nobel Ödülü alan üçüncü isim olan Acemoğlu’nun çalışmaları, kurumların oluşumu ve refah üzerindeki etkileri üzerine yapılmıştır. Ödül Komitesi Başkanı Jakob Svensson, Acemoğlu ve ekibinin devasa gelir farklarını azaltma konusundaki önemli çalışmalarını vurgulayarak ödülün gerekçesini açıkladı. Acemoğlu’nun MIT’deki meslektaşları Simon Johnson ve Chicago Üniversitesi’nden James A. Robinson ile birlikte ödüle layık görülmesi, ekonomi alanında büyük bir başarı olarak nitelendirildi.

Daha önce Nobel Ekonomi Ödülü’nü alan isimler arasında Milton Friedman, John Nash ve Ben Bernanke gibi tanınmış isimler bulunmaktadır. Acemoğlu ve ekibi, kurumların ekonomik ve siyasi yapıya olan etkilerini derinlemesine inceleyerek ödülü hak etmiştir. Ödülün değeri 11 milyon İsveç kronu olarak açıklanmıştır.

Dünya çapında prestijli bir ödül olan Nobel Ekonomi Ödülü, ekonomi alanındaki başarılı çalışmaları ödüllendirmektedir. Acemoğlu’nun bu ödülü alması, Türkiye’nin de ekonomi alanında üst düzeyde isimler yetiştirdiğini göstermektedir. Sonuç olarak, Acemoğlu ve ekibinin ödülü almasıyla birlikte ekonomi dünyasında yeni çalışmalara ilham vermesi ve toplumlar arasındaki eşitsizlikleri azaltmaya yönelik adımların atılmasına da katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Daron Acemoğlu ve meslektaşlarından dünya ekonomisine yön veren çalışma
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin