1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 2025’te İşte Kim Ne Kadar ÖTV Ödeyecek! Son Dakika detayları için tıklayın.

2025’te İşte Kim Ne Kadar ÖTV Ödeyecek! Son Dakika detayları için tıklayın.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bütçe görüşmeleri sırasında sunulan 2025 Mali Yılı Merkezi Bütçe Teklifi, brüt vergi gelirini 12 trilyon 651,5 milyar lira olarak öngörüyor. Vergi oranında gelecek yıl yüzde 45,4’lük bir artış bekleniyor. Vergi yükü hakkında Dünya Gazetesi’nden Naki Bakır’ın yazdığı “Vergi yükünü yine ‘taban’ sırtlanacak” adlı yazıda detaylı bilgiler yer alıyor. Yapılan düzenlemelerle vergi yükünde önemli bir artış öngörülüyor ve tüketicilerin büyük kısmının vergileri üstleneceği belirtiliyor.

2025 yılı için hedeflenen net vergi gelirlerinin büyük bir kısmı, tüketilen mal ve hizmetlerden alınan dolaylı vergilerden sağlanacak. Gelir, kar ve servet sahiplerinin vergi pastasındaki payı ise yaklaşık üçte bir seviyesinde kalacak. Vergi gelirlerinde artış beklentisiyle 2025 yılı için öngörülen net vergi tahsilatının 11 trilyon 138,8 milyar lira olması bekleniyor.

Bütçe büyüklüklerine göre, 2025’te toplam net vergi gelirinin büyük bir kısmını tüketicilerin ödeyeceği, dolaylı vergilerden elde edileceği belirtiliyor. Gelir, kar ve mülkiyet üzerinden alınan doğrudan vergilerin toplam payının ise yüzde 33,8 seviyesinde olacağı tahmin ediliyor.
Özellikle KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerden gelecek yıl önemli bir gelir elde edilmesi bekleniyor. Sadece KDV ve ÖTV’nin vergi pastasının yüzde 51,4’ünü oluşturması öngörülüyor.

ÖTV ve KDV gibi vergilerde ürünlere göre farklı oranlar uygulanmaktadır. Motorlu taşıtlardan akaryakıta, alkollü içkilere kadar birçok üründen alınan vergiler ile devletin vergi gelirinin büyük kısmının elde edilmesi planlanmaktadır. Özellikle motorlu taşıtlardan alınan ÖTV’nin önemli bir gelir kaynağı olduğu belirtiliyor.

2025 yılı için merkezi yönetim bütçe hedeflerine göre motorlu taşıt satın alanların 818,8 milyar, akaryakıt ve doğal gaz tüketenlerin 538,2 milyar, sigara ve tütün mamulleri tüketenlerin 455,7 milyar, alkollü içki tüketenlerin 170,8 milyar ve dayanıklı tüketim ürünleri satın alanların 144,9 milyar lira ÖTV ödemesi beklenmektedir. Bu durum vergi gelirlerinde önemli bir paya sahip olacağını göstermektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
2025’te İşte Kim Ne Kadar ÖTV Ödeyecek! Son Dakika detayları için tıklayın.
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin