1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Elektrik Fiyatlarına Zam İddiaları Gündemde: EMO’dan Sert Tepki!

Elektrik Fiyatlarına Zam İddiaları Gündemde: EMO’dan Sert Tepki!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elektrik Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamaya göre, elektrik fiyatlarına zam yapılabileceği iddialarıyla ilgili endişeler artmış durumda. Odanın açıklamasında, planlanan düzenleme doğrultusunda tüketim aynı kalsa bile faturaların artacağı ifade edildi. 2024 yılı için mesken ve tarımsal faaliyetler tüketici grubuna yönelik belirlenen yıllık tüketim limitlerinin 100 milyon kWh ve diğer tüketici grupları için 1 milyon kWh olduğu belirtildi. EPDK’nın 2025’ten itibaren konut aboneleri için belirlenen limiti yıllık 5 bin kWh’a kadar düşüreceği iddiaları da gündemde. Bu durumun, birçok konut abonesini etkileyeceği ve faturaların radikal bir biçimde artabileceği vurgulandı.

EMO’nun hesaplamalarına göre, 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standartlarını karşılamak için aylık 230 kWh enerji tüketeceği öngörülüyor. Ancak EPDK’nın günlük 8 kWh olarak kabul ettiği tüketim değerleri ve yeni düzenlemelerle birlikte, aylık ortalama 417 kWh tüketimde bulunan konut abonelerinin daha yüksek faturalarla karşılaşabileceği belirtildi. Bu durumda, faturaların spot piyasaya göre her ay değişen yüksek meblağlara ulaşabileceği uyarısında bulunuldu.

Elektrik Mühendisleri Odası, söz konusu düzenlemeyi yargıya taşıyarak iptal etme kararı aldıklarını duyururken, bütün vatandaşları da tüketici haklarını koruma konusunda duyarlı olmaya çağırdı. Enerji hizmet bedelinin belirsiz hale getirilmesinin kabul edilemez olduğuna vurgu yapılarak, enerji erişiminin temel bir insan hakkı olduğu ve ucuz, kaliteli ve sürekli bir şekilde sağlanması gerektiği ifade edildi.

Son olarak, EMO’nun açıklamasında, enerji maliyetlerinin enflasyon üzerindeki etkisini sınırlandırmak ve ekonomik krizi en az zararla atlatmak için kamunun doğrudan yatırım yapması gerektiği belirtildi. Dikey entegre bir kamu tekeli kurulması gerektiği vurgulanarak, toplumcu bir enerji programının uygulanmasının artık zorunlu olduğu ifade edildi. EPDK’dan konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadığı belirtildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Elektrik Fiyatlarına Zam İddiaları Gündemde: EMO’dan Sert Tepki!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin