Türkiye, OECD verilerine göre çocuk yoksulluğunda ikinci sırada yer alıyor. İstanbul Planlama Ajansı’nın raporlarına göre, Türkiye’de her 3 öğrenciden 1’i okula aç gidiyor. Kalıcı yaz saati uygulaması da çocukların eğitimine olumsuz etki ediyor ve Eğitim Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Barış Uluocak, bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini vurguluyor. Uluocak, çocukların aç ve karanlıkta okula gitmek zorunda kaldığını belirtiyor ve mutfak enflasyonunun çocukları etkilediğine dikkat çekiyor.
Uluocak ayrıca, uluslararası raporlarda Türkiye’deki çocukların haftada bir öğün yemek atladığı bilgisine değiniyor. Okullardaki kantin fiyatlarının yükselmesi ve ekonomik zorluklar nedeniyle çocukların aç kaldığına dikkat çekiyor. Eğitim Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı, çocuklara okullarda ücretsiz yemek ve temiz içme suyu sağlanması gerektiğini belirtiyor.
Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de 17.5 milyon öğrenci bulunuyor. TÜSİAD ve Eğitim Raporu Girişimi’nin raporunda ise öğrencilerin yaşadığı sıkıntılar detaylı bir şekilde ele alınıyor. Rapora göre, öğrencilerin yüzde 31’i okuldan önce kahvaltı yapmıyor, yüzde 2’si ise okuldan sonra akşam yemeği yemiyor. Türkiye’de öğrencilerin yüzde 19.2’si en az bir gün yemek yiyemediği için parasız kaldığı belirtiliyor.
Bu vahim tablo karşısında, Eğitim Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Barış Uluocak, kalıcı yaz saati uygulamasından vazgeçilmesi ve çocuklara beslenme konusunda destek sağlanması gerektiğini dile getiriyor. Türkiye’deki çocuk yoksulluğu ve eğitim sistemi üzerinde ciddi sorunların olduğu ortaya çıkarken, bu sorunların çözümü için acil adımlar atılması gerektiği vurgulanıyor.