Konut fiyatlarındaki reel düşüş trendi 8 aydır devam ediyor. Bu durum, yatırımcılar için önemli bir fırsat yaratıyor çünkü faiz oranlarına rağmen konut alımları artıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE) Eylül ayında bir önceki aya göre %1 artarak 148 seviyesine yükseldi. Ancak yıllık bazda KFE %27,4 arttı ve reel azalma %14,7 olarak gerçekleşti. Reel olarak en son ocak ayında artış gözlenmişti ancak şubattan itibaren düşüş trendi devam ediyor.
Eylül ayında konut fiyatlarındaki reel değer kaybı %14,7’ye ulaşırken, bu durum yatırımcıları alıma yönlendirdi ve 140 bin 919 adetle son 21 ayın en yüksek konut satış rakamı kaydedildi. Gayrimenkul iktisatçısı Ahmet Büyükduman, enflasyonun üzerinde reel faiz oranı olduğu sürece konut fiyatlarının düşmeye devam edeceğini belirtti ve yatırımcılar için bu durumun bir fırsat olduğunu vurguladı.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, Kovid-19 salgını nedeniyle konut arzında dünya genelinde daralma yaşandığını ve bu durumun konut fiyatları üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi. Son dönemde etkilenen illerde konut arzının artması fiyat artışını yavaşlattı ve bu durum, daha uygun zamanlar için yatırım yapmak isteyenler için bir fırsat olabilir.
Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici ise negatif reel faiz politikası sonucu konut kredisi faiz oranlarının düşmesiyle birlikte yatırımcıların konut alımına yönelmeye başladığını belirtti. Ancak düşük konut satışları ve finansmana erişim zorlukları sebebiyle konut fiyatlarında reel anlamda bir gerileme yaşandı. Çekici’ye göre bu zorlukların azalmasıyla yatırımlar yeniden artabilir ve konut fiyatlarında yukarı yönlü bir baskı oluşabilir.
Sonuç olarak, konut fiyatlarındaki reel düşüşün yatırımcılar için bir fırsat sunduğu ve doğru zamanda doğru yatırım kararları almanın uzun vadede kazanç sağlayabileceği vurgulanıyor. Yatırımcıların piyasa iniş ve çıkışlarını doğru okuyarak gayrimenkul yatırımlarını bilinçli bir şekilde yapmaları öneriliyor.