Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen Mavi Balina-2024 tatbikatı çerçevesinde, gözlemcilere ve basın mensuplarına Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Aksaz Deniz Üssü iskelesinde bilgilendirme brifingi verildi. Söz konusu brifinge, Harp Filosu Komutanı Tümamiral Mehmet Baybars Küçükatay, SNMG-2 Komutanı Tuğamiral Matthew Coates, Lojistik Görev Grup Komutanı Tuğamiral Özgür Özümek, Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Timur Yılmaz, Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Soner Kazankaya ve Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Neslim Eski gibi önemli isimler katıldı.
Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Timur Yılmaz, brifingde Mavi Balina-2024 Tatbikatı’nın 4-15 Kasım 2024 tarihleri arasında Doğu Akdeniz’de, Türk Deniz Kuvvetleri’nin ev sahipliğinde gerçekleştiğini ve bu tatbikata Kanada, İspanya, Yunanistan, Amerika Birleşik Devletleri ve Pakistan gibi dost ve müttefik ülkelerin de katılım gösterdiğini belirtti. Yılmaz, tatbikatın 16 ülkenin Deniz Kuvvetleri unsurlarının yanı sıra Türkiye’den de deniz, hava ve Sahil Güvenlik kuvvetlerinin katılımıyla gerçekleşeceğini ifade etti.
Mavi Balina Tatbikatı’nın iki yılda bir düzenlendiğini ve Donanma Savunma Harbi Davet Tatbikatı kapsamında Türk Deniz Kuvvetleri tarafından planlandığını açıklayan Yılmaz, “Tatbikatın amacı, katılan birlik ve komutanlıkların denizaltı savunma harbine yönelik bilgi ve becerilerini geliştirmek ve ortak harekat icra edebilme kabiliyetlerini artırmak” şeklinde ifadelerde bulundu.
Yılmaz, tatbikata katılan kuvvetler arasında Türk Deniz Kuvvetleri unsurlarının yanı sıra NATO, ABD, Pakistan ve söz konusu ülkelerin deniz karakol uçakları ile Türkiye’den deniz, hava ve sahil güvenlik unsurlarının yer aldığını aktardı. Türkiye’den 5 denizaltı, 3 fırkateyn, 2 korvet, 2 akaryakıt gemisi, 2 yardımcı sınıf gemi, 3 deniz karakol uçağı, bir karakol gemisi, 7 denizaltı savunma harp helikopteri, bir insansız hava aracı, 2 bot ve 8 F-16 uçağı ile tatbikata katıldığını belirtti.
Yılmaz, ayrıca NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2’den HMCS Charlettown, SPS Cristobal Colon ve HS Aegean fırkateynlerinin ve SPS Cantabria akaryakıt gemisinin tatbikata katıldığını belirterek, milyon dolarlık dev tatbikatın karşılıklı işbirliği ve operasyonel uyumluluğa katkısını vurguladı.
Tatbikat 5 aşamalı olarak gerçekleştirilecektir. Yılmaz, ilk iki aşamanın kuvvet toplanması ve seyir öncesi brifingden, üçüncü ve dördüncü aşamanın deniz eğitimlerinden ve beşinci aşamanın ise tatbikat sonu değerlendirme toplantısından oluşacağını aktardı. Tatbikatın odak noktası, özellikle denizaltı savunma harbi eğitimi olacaktır.
Denizaltı savunma harbinin düşmanın denizaltı unsurlarını etkili şekilde kullanmasına engel olmak amacıyla gerçekleştirildiğini belirten Yılmaz, bu operasyonların bilgi ve istihbarat paylaşımına dayalı olduğunu ifade etti. Tatbikatın nihai safhasında, Aksaz Deniz Üssü’nde bir tatbikat sonrası değerlendirme toplantısı, savunma sanayi firmalarının tanıtım faaliyetleri ve ‘Gelişen Teknolojinin Sualtı Harbine Etkisi’ temalı akademik bir panel düzenleneceği açıklandı.
Tatbikata katılan ülkelerin deniz aşırı görevleri hakkında bilgi veren TCG Piri Reis Komutanı Deniz Kurmay Albay Şefik Kahve, brifing sonunda katılımcı ülkelerin gemi komutanları ve gözlemcilerin