Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu, sektörde yaşanan gelişmeleri ve et fiyatlarına dair bazı kritik açıklamalar yaptı. Solakoğlu, Türkiye’de et fiyatlarının kontrol altında tutulmasının büyük ölçüde ithalat yoluyla gerçekleştiğini ifade ederek, eğer ithalat durursa, piyasa et fiyatlarının hızla yükselebileceğine dikkat çekti.
‘HAYAL EDEMEYECEKLERİ PARAYI FAİZDEN KAZANIYORLAR’
Solakoğlu, et fiyatlarının düşük seviyelerde kalmasının, hayvancılıkla uğraşan üreticilerin süt fiyatları üzerinden elde ettiği kazançla mümkün olduğunu söyledi. Ancak, artan enflasyon nedeniyle süt fiyatlarının düşük tutulmasının, sektördeki hayvancılık yaş ortalamasının yükselmesine neden olduğunu belirtti. Bu durumun, birçok üreticiyi hayvanlarını kesmeye zorladığını ifade eden Solakoğlu, üreticilerin bu durumdan olumsuz etkilendiklerini belirtti. Kendisi, “İnekten hayal edemeyecekleri kadar fazla parayı faizden kazandıklarını” da ekledi.
Et fiyatlarının, Et ve Süt Kurumu ile Tarım Bakanlığı’nın kontrolünde ve Maliye Bakanlığı’nın hedefleri doğrultusunda yapılan ithalatla dengede tutulduğunu ifade eden Solakoğlu, kırsal alanda hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin yaş ortalamasının 60’lara yaklaştığını ve bu çiftçilerin zarar etmeyi göze almadıkları için daha çok hayvanlarını kesmeyi tercih ettiklerini vurguladı.
‘ÇİĞ SÜT FİYATI MALİYETİN ALTINA İNMEMEMELİ’
Hayvanların kesilmesi sonucunda yaşanan üretim kaybının, hayvan sayısının azalmasına neden olduğunu dile getiren Solakoğlu, bu durumun et fiyatlarını yukarı çektiğini bildirdi. Üreticilerin sütten elde ettiği gelirin maliyetinin altında olduğunu kaydeden TÜSEDAD Başkanı, süt fiyatlarının artmaması durumunun enflasyon kaynaklı olduğunu, fakat girdi fiyatlarında bir değişim olmasa bile bu sorunun çözülmeyeceğini ifade etti.
Solakoğlu, süt fiyatlarındaki artışın, küresel piyasalardaki girdi fiyatları, özellikle mısır ve soya gibi ürünlerden etkilendiğini belirterek, süt fiyatlarının maliyetinin altına düşmemesi gerektiğini vurguladı. Çözüm önerisi olarak girdi fiyat endekslerine göre süt fiyatlarının artırılması gerektiğini savundu.
‘BİR GECE İÇİNDE ET FİYATLARI İKİ KATINA ÇIKABİLİR’
Çiğ süt fiyatlarının piyasanın kaldırabileceği seviyelerde tutulmaması halinde, süt sanayicilerinin yüksek kar marjlarının devam edeceğini söyleyen Solakoğlu, “Ben bugün dayandım ama yan köydeki çiftçi dayanamıyor” ifadelerini kullandı. Süt sektöründe alarm verildiğini ve ithalat yapılmaması halinde et fiyatlarının bir gecede iki katına çıkma riski taşıdığını da sözlerine ekledi. Bu durumun, hem üreticilerin hem de tüketicilerin bütçesi üzerinde büyük etkiler yapabileceği belirtiliyor.