TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 10. G20 Parlamento Başkanları Zirvesi (P20) için bulunduğu Brezilya’nın başkenti Brasília’da, TRT Haber’e canlı yayınla katılarak soruları yanıtladı. Kurtulmuş, bu zirve kapsamında yoğun bir program gerçekleştirdiklerini ve birçok ikili görüşme yaptıklarını belirtti.
Kurtulmuş, G20’nin önemli ayaklarından birini teşkil eden Parlamento Başkanları Zirvesi’nin, Brezilya’nın dönem başkanlığında yapılan zirve ile küresel sorunlara dair önemli müzakerelerin yapıldığı bir platform olduğunu ifade etti. Özellikle bu oturumlarda ele alınan konuların kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Kurtulmuş, Türkiye’nin görüşlerini uluslararası kamuoyuna aktarma fırsatının sağlandığını belirterek, bu etkinliğin Türkiye’nin uluslararası diplomasi alanındaki rolü açısından önemli bir fırsat sunduğunu belirtti.
Kurtulmuş, zirvenin ilk oturumunda yaptığı konuşmada, İsrail’in Gazze, Lübnan ve diğer bölgelerde sürdürdüğü saldırganlıkları dile getirerek, uluslararası sistemin bu katliamlara karşı nasıl çaresiz kaldığına dikkat çekti. “Bir zamanlar apartheid rejimi sırasında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Birleşmiş Milletler üyeliğinin askıya alınması gibi, İsrail’in üyeliğinin de askıya alınmasının vakti gelmiştir” ifadelerini kullanarak bu durumu diğer katılımcılar nezdinde ilgi uyandıran bir konu haline getirdiklerini ifade etti.
Bunun yanı sıra, diğer toplantılarda da yeni ve adil bir küresel sistemin nasıl kurulacağına dair fikir alışverişinde bulunduklarını aktaran Kurtulmuş, bu organizasyonun Türkiye’nin çıkarlarını ve görüşlerini duyurma açısından verimli geçtiğini ifade etti. Yaptıkları ikili görüşmelerin, ülkeler arasındaki dostlukları ve ilişkileri geliştirme açısından somut fırsatlar sunduğuna değindi.
Kurtulmuş, İsrail’in 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarında sürdürdüğü saldırıları ve bu bağlamda uluslararası alanda Türkiye’nin tutumunu her zaman vurguladığını belirtti. Bir yılı aşkın süredir Gazze halkının sesi olmayı bir milli görev olarak gördüklerini ifade eden Kurtulmuş, Türkiye’nin Filistin davasındaki dik duruşunun birçok ülkede takdirle karşılandığını söyledi. Türkiye’nin Filistin halkı için yapmaya devam edeceği destekleri, “İmkanlarımız olduğu kadar Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğiz” sözleriyle ifade etti.
Kurtulmuş, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Uluslararası Adalet Divanı’na başvurusu ile birlikte, İsrail ve Filistin davasında yeni bir dönemin başladığını vurguladı. Bu süreçte, Siyonist rejimin ve Netanyahu hükümetinin uluslararası alanda ambargo altına alınması, İslam ülkeleri arasında birlik sağlanması ve insani gerekçelerle destek veren insanlarla birlikte hareket edilmesi gerektiğine dikkati çekti.
Ayrıca Kurtulmuş, Türkiye’nin yeni anayasa çalışmaları hakkında da değerlendirmelerde bulundu. TBMM’nin anayasa yapma yetkisine sahip olduğunu ve demokrasinin merkezi olarak işlev görmesi gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, tüm siyasi partilerin açık yürekli bir şekilde müzakere etmesi gerektiğini vurguladı. “Türkiye, artık kendisine yakışmayan eski anayasaların metinlerinden kurtulmuş olmalı. Yeni demokratik ve kapsayıcı bir anayasa yapma zamanıdır” dedi.
Kurtulmuş, siyasi partilerin farklı fikirlere sahip olabileceğini, fakat müzakere edebilme kabiliyetlerinin olması gerektiğini dile getirdi. “Türkiye demokrasisinin belki de en ağır bedel ödenmiş demokrasilerden birisi olduğunu ifade eden Kurtulmuş, tüm siyasi taraflara çağrıda bulunarak, sürecin açık ve şeffaf bir şekilde yürütülmesinin önemine vurgu yaptı ve milletin hayrına kararlar alınmasına katkı sunmaları gerektiğini dile getirdi.