Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’ye gelen yabancı yatırımcı sayısının sürekli olarak arttığını vurgulayarak, 2002 yılında dünyadaki yabancı yatırımlardan aldıkları payın %0,2 olduğunu, şu anda bu oranı %1’e çıkardıklarını ve 2028’e kadar bu oranı %1,5’e yükseltmeyi hedeflediklerini açıkladı.
ANKARA (İGFA) – Bakan Bolat, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Ticaret Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2025 yılı bütçe görüşmeleri sonrasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Küresel ticaretteki durgunluğa rağmen Türkiye’nin dış ticaret ve cari işlemler tablolarının olumlu seyrettiğini ifade eden Bolat, ithalatta 27,5 milyar dolar ve dış ticaret açığında ise 35,5 milyar dolarlık azalma yaşandığını hatırlattı.
Bolat, Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere dayanarak, Ocak-Eylül döneminde cari işlemler açığının 5,3 milyar dolara gerilediğini belirttikten sonra, “Bu rakamlar hemen hemen 57 milyar dolardan geldi. Türkiye, dünya ticaretinden aldığı payı sürekli olarak artırıyor. Mal ihracatından aldığımız pay %1,08’e, hizmet ihracatından aldığımız pay da %1,35’e yükselmiştir,” ifadelerini kullandı.
Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırım miktarını da açıklayan Bolat, 1950-1980 yılları arasında 1 milyar dolar, 1980-2002 yılları arasında 15 milyar dolar ve 2003-2024 yılları arasında ise toplam 271 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım yapıldığını belirtti. Ayrıca, yabancı yatırımcı sayısının 2002 yılında 5.600 iken, bugün 83.000’e yükseldiğini duyurdu. Bakan, Türkiye’deki ekonomik ve siyasi istikrarın yanı sıra büyüme rakamlarındaki olumlu gelişmelerin de yabancı yatırımcı sayısını artıran sebepler arasında olduğunu vurguladı.
Bakan Bolat, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki Gümrük Birliği’nin devam ettiğini dile getirirken, Türkiye’nin İslam İşbirliği Teşkilatı, Afrika Birliği ve Türk Devletleri Teşkilatı gibi uluslararası kuruluşlarda üyelik ve ortak üyeliği olduğunu belirtti. Ayrıca, BRICS’e Türkiye’nin başvurduğunu ifade eden Bolat, dış politikada ve dış ekonomik ilişkilerde çok boyutlu ve çok katmanlı ilişkileri geliştirmek istediklerini kaydetti.
ENFLASYONU AZALTMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Bakan Bolat, Türkiye’deki teknopark sayısının 2002’de 3 iken bugün 98’e ulaştığını ve Türkiye’nin teknoloji üreten bir ülke haline geldiğini belirtti. Orta Avrupa’dan Balkanlar, Asya’dan Orta Doğu’ya birçok ülkenin Türkiye’den makine, elektronik ve savunma sanayisi ürünleri aldığını ifade etti. İmalat Sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi’nin (PMI) ekimde 1,5 puan artış gösterdiğini belirten Bolat, Temmuz ve Ağustos aylarında yavaşlayan ekonomide PMI’nin, ekonomik güven ile reel kesim ve tüketici güven endekslerinde çarpıcı yükselmeler gösterdiğini söyledi.
Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) son beş ayda 27,5 puan gerilediğini belirten Bolat, Orta Vadeli Program hedefleri doğrultusunda enflasyonu azaltmaya devam edeceklerini açıkladı. İşsizlik oranının 17 aydır tek haneli rakamlara indiğini vurgulayan Bolat, son 22 yılda 12,5 milyon kişiye istihdam sağlandığını kaydetti.
Bunun yanı sıra, esnaf ve sanatkâra 750