Kış aylarının gelmesiyle birlikte sobaların kullanımı artarken, karbonmonoksit gazı nedeniyle meydana gelen zehirlenmeler ve bunlara bağlı ölümler gündeme geliyor. Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı İtfaiye Müdahale Müdürü Mehmet Yıldırım, yanlış ısıtma tekniklerinin tehlikelerine dikkat çekiyor. Yıldırım, 15 metrekareden daha küçük alanlara soba ve ateşli ısıtıcıların kurulmasının son derece tehlikeli olduğunu vurguluyor. Bazı insanların, ısınmak amacıyla mangalı iç mekanlarda dahi kullanmaya çalıştığını belirten Yıldırım, bu tarz uygulamaların büyük risk taşıdığını söylüyor.
Yanlış soba yerleşimi ve uygunsuz kullanımın zehirlenmelere yol açtığını ifade eden Yıldırım, “Yanan bir ısıtıcı mutlaka ortama karbonmonoksit salgılayacaktır. Bazı durumlarda, kullanılmış soba kovalarının evin girişine konulması gibi hatalar da zehirlenmelere sebep olabiliyor. Kış aylarında yapılması gereken ilk işlem baca temizliğidir. Baca temizliği kesinlikle unutulmamalı ve bacayı yakarak değil, içindeki ziftlerin tutuşturulmadan yapılmalıdır. Bu yanlış uygulama çatı yangınına da neden olabilir. Baca temizliği yapıldıktan sonra sobanın ve bağlantı borularının temizliği de sağlanmalıdır.” diyor.
Karbonmonoksit zehirlenmelerinden kaçınmak için dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise, kullanılan ısıtıcıların etrafındaki havalandırma sistemleri. Yıldırım, “Sadece sobalardan değil, banyolardaki LPG ve doğal gazla çalışan şofbenlerden de karbonmonoksit gazı çıkabilir. Baca sistemi düzgün çalışmıyorsa, bu gazın ortamda birikmesine neden olabilir. Dolayısıyla şofbenlerin banyo içinde değil, havalandırılabilir alanlarda kullanılması gerekmektedir.” şeklinde uyarıda bulunuyor.
Havalandırma, karbonmonoksitle zehirlenmeyi önlemenin en önemli yollarından biri. Yıldırım, “Isınmak için kapı altları ve pencereler kapanınca, odada bulunan soba da oksijeni tüketiyor. Kış aylarında rüzgarın etkisiyle baca gazlarının geri içeri girebileceği de göz önüne alınmalı. Karbonmonoksit gazı, yoksul oksijen alımı nedeniyle yavaş yavaş insanları zehirliyor. Kısa süreli yoğun maruz kalma, ölümle sonuçlanabiliyor. Bu konuda oldukça dikkatli olunmalıdır.” ifadelerini kullanıyor.
Karbonmonoksidin tehlikesine dikkat çeken Yıldırım, “Bu gazın varlığını anlamak oldukça zordur. Kesinlikle renksiz ve kokusuzdur. Varlığını ancak bayıldığınızda hissedebilirsiniz. O yüzden karbonmonoksit algılayıcı cihazlar edinmek son derece önemlidir. Bu cihazlar fiyat olarak da çok yüksek değil. Bir tane edinip, sobanın bulunduğu odanın tavandan 40 santim aşağıya yerleştirirseniz, gaz havadan daha hafif olduğu için yukarıda birikir ve odada tehlike oluşturur.” diyor.
Özellikle çocukların daha sık nefes alması nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmesi riskinin yüksek olduğuna dikkat çeken Yıldırım, yaşlıların ise bu duruma daha az maruziyet gösterdiğini belirtiyor. Yıldırım, “Vatandaşlarımızın bu konuda dikkatli olması ve gerekli önlemleri alması son derece önemlidir.” diyerek sözlerini noktalıyor.