Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremler nedeniyle etkilenen 4 il ve 2 ilçe için 2025 yılı içerisinde Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında toplam 10 bin yeni istihdam sağlanacağını duyurdu. Bu bilgi, Bakan Işıkhan’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2025 yılı bütçesine ilişkin yaptığı sunum sırasında aktarıldı.
ANKARA (İGFA) – Bakan Işıkhan, sunumu sırasında Kovid-19 pandemisi sebebiyle yaygınlaşan uzaktan ve hibrit çalışma modellerinin modern çalışma hayatının gereklilikleri haline geldiğini ifade etti. Bu yeni çalışma yöntemlerinin beraberinde getirdiği fırsatlar ve zorluklar doğrultusunda, iş güvencesi ve çalışan hakları konularının yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
Bakan, dünya genelindeki pek çok ülkenin, çalışma hayatındaki yeni yaklaşımların hem olumlu hem de olumsuz sonuçlarını dengelemek amacıyla kapsamlı yasa geliştirme çalışmaları gerçekleştirdiğini belirtti. Benzer şekilde, Türkiye’de de bakanlığının bu konular üzerine araştırmalar yürüttüğünü, işçi ve işverenler, sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve akademinin de bu sürece dahil olduğunu açıkladı.
Işıkhan, artan sosyal eşitsizlik ve yoksulluk oranlarının, dünya genelinde sosyal güvenlik ağlarının güçlendirilmesi ve düşük gelirli çalışanlara yönelik destekleyici politikaların artırılmasının kaçınılmaz hale geldiğini dile getirdi. TBMM’nin resmi web sitesinde yer alan bilgilere göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerin izlerini silmek amacıyla bölgedeki işveren ve çalışanları korumak için çeşitli tedbirlerin devreye sokulduğunu hatırlatan Bakan, bu tedbirlere toplamda 21 milyar lira harcandığını belirtti.
Bölgedeki kamu hizmetlerinin yerine getirilmesi için 66 bin kişilik TYP ödeneği tahsis ettiklerini belirten Işıkhan, 2022 yılı Aralık ayında 1 milyon 889 bin olan deprem bölgesindeki 4/a (işçi) sigortalı sayısının, 2024 yılı Ağustos ayı itibarıyla 1 milyon 822 bin seviyesine düştüğünü söyledi. Bunun yanında, bölgede istihdamın iyileştiği ve bazı illerde istihdam seviyelerinin, örneğin Adıyaman’da deprem öncesinin üzerine çıktığını bildirdi.
İSTİHDAM STRATEJİSİ ÜZERİNE ÖNGÖRÜLER
Bakan Işıkhan, bakanlığının nihai hedefinin, bu yüzyılı emeğin, yatırımın, üretimin, istihdamın, büyümenin, kalkınmanın ve refahın dönemi haline getirmek olduğunu ifade etti. Bu hedef doğrultusunda hazırlıkları tamamladıkları Ulusal İstihdam Stratejisi’nin yakında kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti. Strateji, dijital ve yeşil dönüşümün sunduğu fırsatlar ve zorluklar ışığında iş gücü piyasasında adil fırsatlar sunmayı, kadınlar ve gençler başta olmak üzere herkesin nitelikli işlerde çalışmasını sağlamayı amaçlamaktadır.
Işıkhan, ayrıca sendikalaşma oranının artırılmasına dair çalışmalarını vurguladı. 2013 yılında yüzde 9,21 seviyesinde olan işçilerin sendikalaşma oranının bu yıl yüzde 14,80’e, memurların sendikalaşma oranının ise 2002’deki yüzde 47,94’ten 2024 yılı itibarıyla yüzde 75,18’e yükseldiğini dile getirdi.
Son olarak, Bakan Işıkhan, 2002 yılında 184 lira olan asgari ücretin, bu yıl net 17 bin 2 lira olarak