Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Nemrut Kurtulmuş, Meclis’te Malavi Meclis Başkanı Catherine Hara ile bir araya geldi. Görüşme, basına kapalı olarak gerçekleşti ve sonrasında Kurtulmuş ile Hara ortak bir basın toplantısı düzenledi. Kurtulmuş, Malavi heyetini ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Türkiye’deki resmi temaslarınızın başarılı geçmesini ve bu temastan sonra gelişecek olan ikili ilişkilerimizin artarak devam etmesini, her alanda yaygınlaşmasını ümit ve temenni ediyoruz,” dedi.
Malavi Meclis Başkanı Catherine Hara ise Türkiye’ye gelişlerinden dolayı kendilerini evlerinde hissettiklerini belirtti. Hara, “Birbirimizden binlerce kilometre uzakta olabiliriz ama birbirimizden o kadar da uzak ve ırak olduğumuzu düşünmüyorum. Bu ilişkileri geliştirmek gerekli çünkü bu hem Türk halkının faydasına hem de Malavi halkının faydasındadır. O yüzden ileriye doğru hızla yol almamız gereken bir dönemdeyiz,” ifadelerini kullandı.
EN BÜYÜK KATLİAMLA KARŞI KARŞIYAYIZ
Basın toplantısının ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, 7 Kasım’da Brezilya‘da gerçekleştirilen ‘G20 Parlamento Başkanları Zirvesi’nde, İsrail‘in Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu üyeliğinin askıya alınması önerisini gündeme getirmesi hakkında şunları söyledi: “Gazze’de 16-17 aydır devam eden, insanlık tarihinin gördüğü en büyük katliamla, en büyük soykırımla karşı karşıyayız. Ne yapılırsa yapılsın, uluslararası alanda hangi kararlar alınırsa alınsın, İsrail hükümeti, Netanyahu ve çetesi bu kararlara uymadan yoluna devam ediyor. Dolayısıyla bizim uluslararası camia olarak baskılarımızı artırmamız gerekir diye düşünüyorum.” Kurtulmuş, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas‘ın BM Genel Kurulu’nda, İsrail’in ırk ayrımcılığı uygulamalarına ilişkin yaptığı önerinin uluslararası düzeyde yeterince destek bulamadığını kaydetti.
Kurtulmuş, “G20 Parlamento Başkanları toplantısında ben de bu konuya dikkat çekerek, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin geçmişteki apartheid rejimi dolayısıyla BM üyeliğinin askıya alındığını vurguladım. Aynı şekilde, çok daha ağır insanlık suçları işleyen İsrail hükümetine karşı da BM üyeliğinin askıya alınmasının gerektiğini söyledim,” dedi. Kurtulmuş, “Birleşmiş Milletler’in kararlarına uyumunu sağlamak amacıyla bir uluslararası baskı oluşturmak için İsrail’in üyeliğinin askıya alınması gerektiğini düşünüyorum,” ifadesini kullandı.
TÜRKİYE’NİN MESELELERİNİN ÇÖZÜM YOLU TBMM’DİR
TBMM Başkanı Kurtulmuş, yeni bir anayasa çalışmaları hakkında da değerlendirmelerde bulundu. “Türkiye’nin meselelerinin çözüm yolu Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir,” diyen Kurtulmuş, burada farklı konuların diyalog ortamında tartışılacağını ve millet adına karar verecek yerin Meclis olduğunu belirtti. “28’inci dönemdeki TBMM, Cumhuriyet tarihimizin demokratik temsil gücü en yüksek meclisidir. Halkın oylarının yüzde 95’ini temsil ediyor. 14 siyasi parti bulunmakta ve bunlardan 6 tanesinin grubu var,” şeklinde ifade etti.
Kurtulmuş, Meclis çatısı altında müzakerelerin ve tartışmaların yapılacağı bir ortam oluşturma hedefinde olduğunu belirterek, sadece TBMM ve parlamenterlerin görüşleri değil, üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerinin alınabileceği bir süreç yürütülmesi gerektiğini vurguladı. “İyi niyetli bir şekilde bu tartışmaları, müzakereleri gerçekleştirebilirsek sonuç almanın mümkün olduğunu düşünüyorum,” dedi.