1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. RTÜK’ten Kadın-erkek Eşitliğine Stratejik Adımlar

RTÜK’ten Kadın-erkek Eşitliğine Stratejik Adımlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“`html

AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan başkanlığında toplanan Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin tarafından kurulun çalışmaları hakkında bilgilendirildi.

RTÜK, kadın-erkek fırsat eşitliğini sağlamak için kapsamlı stratejiler geliştirdiğini belirten Şahin, Kurulun 2024-2028 Stratejik Planı’nın bu konudaki taahhütlerini içerdiklerini kaydetti. Şahin, bu stratejik planın, medyadaki paydaşların hak ve menfaatlerini güvence altına almayı amaçladığını vurguladı.

Komisyon toplantısında, kadınların medyadaki temsili üzerine de önemli vurgular yapıldı. Şahin, kadınların toplumdaki statülerini olumsuz etkileyen medyadaki içeriklere karşı mücadele etme görevlerini kurumsal bir sorumluluk olarak gördüklerini ifade etti. Ayrıca, RTÜK’ün medyada kadına yönelik bilinçli ve olumlu bir yaklaşım teşvik eden kapsamlı bir politika çerçevesi oluşturmayı hedeflediğini dile getirdi.

RTÜK’ün amacı, medyada kadına yönelik olumsuz yargıları kırmak ve kadının toplumsal algısını güçlendirmek olarak belirlenmiştir. Kadına yönelik şiddetle ilgili sorunların farkındalığını artırmak için kamu spotu çalışmaları yürütüldüğünü aktaran Şahin, 2022 yılından itibaren kabul edilen beş ayrı kamu spotunun toplumsal bilinci artırmaya yönelik olduğunu bildirdi. Altıncı kamu spotunun ise önümüzdeki dönemde RTÜK tarafından hayata geçirileceği bilgisi paylaşıldı.

Şahin, kadına yönelik şiddetle mücadelede medyanın sorumluluğunu artırmak için çeşitli eylem planları hazırladıklarını ve bu konuda basın ve yayın organlarıyla düzenli toplantılar gerçekleştirdiklerini belirtti. Ayrıca, medyada kadına yönelik şiddet aktarımında dikkat edilmesi gereken etik ilkelere dair bir rehber oluşturduklarını vurguladı.

RTÜK’ün oluşturduğu bu etik ilkeler, kadına yönelik şiddetin medya içeriklerinde nasıl ele alınması gerektiğini belirlemek adına önemli bir adım olarak görülüyor. Bu ilkelere göre, şiddet içeriklerinde mağduru değil faili merkeze koyan bir yaklaşım benimsenmesi ve şiddeti meşrulaştıran ifadelere yer verilmemesi hedeflenmektedir. Böylelikle toplumsal algıda kadına yönelik şiddete karşı güçlü bir farkındalık yaratılması amaçlanmaktadır.

Gündüz kuşağı programları hakkında da bilgiler veren Şahin, bu programların geniş kitlelere ulaşması nedeniyle izlendiğini, şikayetler doğrultusunda bu programların etik çerçevede ele alınmasının önemini vurguladı. Kadına yönelik şiddet içeren ve şiddeti teşvik eden içeriklerin yer almayacağına dair etik ilkeler sunuldu ve bu ilkenin tüm paydaşların ortak bir kararı olduğunun altı çizildi.

Şahin, RTÜK’ün kurumsal yapısında kadın temsiliyetine önem verdiklerini aktarırken, çalışanlar arasında herhangi bir “mobbing” şikayeti almadıklarını da memnuniyetle belirtti. Ayrıca, engellilerin medya içeriklerine erişimini kolaylaştırmak amacıyla hazırlanan yönetmelik çerçevesinde işaret dili, sesli betimleme ve alt yazı seçenekleri sunarak engelli bireylerin medya içeriklerine erişimlerini desteklediklerini ifade etti.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede önleyici, denetleyici ve düzenleyici bir dizi faaliyet yürüttüklerini vurgulayan Şahin, RTÜK’ün bu alandaki çalışmalarını ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde sürdürdüğünü belirtti. Toplantının sonunda, RTÜK Üyesi Deniz Güçer, medyada şiddet olaylarının aktarımına ilişkin olumlu ve olumsuz örnekler hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

Komisyon Başkanı Çiğdem Erdoğan, ayrıca İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın komisyonda yaptığı sunuma değinerek, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’ni (GAMER) ziyaret ede

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
RTÜK’ten Kadın-erkek Eşitliğine Stratejik Adımlar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin