1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Uçum: “Türk milleti, Türkiye halkını kapsar

Uçum: “Türk milleti, Türkiye halkını kapsar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, Ekol TV’de yayınlanan Candaş Tolga Işık’ın moderatörlüğünü yaptığı program olan Az Önce Konuştum’a katılarak gündeme dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Uçum, anayasa, siyaset teorisi ve Türk milleti kavramı üzerine önemli düşüncelerini paylaştı.

“KAVRAMLARI BAĞLAMINA GÖRE KULLANIRIM”

Uçum, açıklamalarında kavramları bağlamına göre kullandığını vurguladı. Atatürk’ün Türk milletini tanımlarken ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir’ ifadesini ön planda tuttu. Uçum, bu tanımın derin bir anlam taşıdığını belirterek, siyaset teorisi açısından halkın ana özne olduğunu ifade etti. Temsili demokrasinin, halkın vekalet yoluyla devlet yönetimi olduğunu belirten Uçum, demokrasi ile halk arasındaki ilişkinin önemine değinerek, bu bağlamda halk ve seçmen kavramlarının kullanılmasının gerekliliğini savundu.

“TÜRK MİLLETİ KAVRAMI, TÜRKİYE TOPLUMUNU VE TÜRKİYE HALKINI KAPSAYAN BİR KAVRAMDIR”

Uçum’un Türk milleti kavramına yönelik ifadeleri de dikkat çekti. Türk milleti kavramının, Türkiye toplumunu ve halkını kapsadığını belirten Uçum, toplumsal kesimler, eğilimler, gruplar ve yönelimlerin bu kavramda nasıl bir yer tuttuğunu açıkladı. Birey ve toplum ilişkisini ele alarak, millet ve vatandaş kavramlarının devlet ve anayasa teorisinde nasıl bir rol oynadığını vurguladı. Türkiye milleti ve Türkiye halkı arasındaki terimlerin de sıklıkla değişiklik gösterdiğini ifade eden Uçum, bu kullanımın yalnızca bir etnik temel üzerine inşa edilmediğini ve çoğulcu bir yapıya işaret ettiğini belirtti.

“İLK 4 MADDE TARTIŞILAMAZ”

Uçum, Anayasa’nın ilk dört maddesi hakkında da açıklamalarda bulundu. Anayasanın ilk üç maddesinin ve değiştirilmezlik ilkesinin tartışılamaz olduğunu kaydeden Uçum, ‘Cumhuriyet’, ‘hukuk devleti’, ‘laiklik’ ve ‘sosyal devlet’ gibi kavramların bu maddelerde yer aldığını ifade etti. Bu maddelerin bir devlet tanımının bütünlüğünü oluşturduğunu ve değiştirilemeyeceğini belirtti.

Uçum, ayrıca, “Kürt sorunundan kasıt yetki devri midir?” diyerek yaygın bir soruya yanıt verdi. Türkiye’de Kürtlerin kendilerine ait devlete, millete veya dile sahip olmaları gibi konuların herhangi bir sorun teşkil etmediğini belirtti. Eğer bir sorun olduğuna yönelik iddialar varsa, bunların net bir şekilde tanımlanması gerektiğini savundu.

Uçum, Türkiye’deki kaynakların adil dağılımı ve kamu görevlerinde liyakat üzerine tartışmalarda, bu sorunların tek bir etnik gruba özgü olmadığını, her insanın ortak sorunları olduğunu dile getirdi. Ortak sorunların kimlik siyaseti üzerinden tartışılmasının ülkeye karşı bir duruş olduğunu vurguladı.

ADALET BAKANI OLACAK MI?

Candaş Tolga Işık’ın Uçum’un Adalet Bakanı olacağına dair iddialar sorması üzerine, Uçum kesin bir dille böyle bir planının olmadığını açıkladı. Danışmanlık görevinden ve bu görevlerle ilgili memnuniyetini dile getirerek, icracı işleri yürüten arkadaşlarının olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine ne yapması gerektiğine dair bir fikre sahip olduğunu belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Uçum: “Türk milleti, Türkiye halkını kapsar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin