Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 8 Ekim 2023 tarihinde AK Parti 8’inci Olağan Kongresi’ne katılmak üzere Batman iline gerçekleştirdiği ziyareti sırasında önce Batman Valiliği’ni ziyaret etti. Valilik Şeref Defteri’ni imzalayan Bakan Tekin, burada Vali Ekrem Canalp ile bir araya gelerek kısa bir sohbet etti. Daha sonra Hatice Nasıroğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen kongrede konuşma yaptı. Bakan Tekin, konuşmasında, dezenformasyonun yaygın olduğu bir dönemde olduklarının altını çizerken, geçmişteki Türkiye’yi hatırlatarak Kürtçenin eğitimde kısıtlı olduğu günleri örnek verdi. “2002 öncesi Türkiye’de, Kürtçeyi sokakta konuşan kişilere düşman gözüyle bakıldı” diyerek, AK Parti iktidarının bu durumu değiştirmek için okullarda seçmeli Kürtçe dersi ile özel Kürtçe kurslarını açtığını belirtti.
Bakan Tekin, DEM’li milletvekillerinin seçmeli Kürtçe dersinin açılmasına gelen itirazları eleştirerek, “Bu teklifin seçilmeme nedeni devletin baskısı” ifadelerinde bulundu. Kürtçe derslerinin ve kurslarının açılmasına engel olan yapının, bu itirazlarda bulunanlar olduğunu vurgulayan Tekin, nemalanma amacının Kürtlerin hükümete ve Cumhurbaşkanına olan sempatisini azaltmak olduğunu öne sürdü. Bunu yaparak uluslararası arenada başka düşman yapılarla entegre olmaya çalıştıklarını belirten Bakan, bu yaklaşımın Kürtlerin haklarını savunmak değil, kendi ideolojik çıkarlarını gözetmek olduğunu söyledi.
Bakan Tekin, “Üzerinde yaşadığımız coğrafya 72,5 milletin kardeşçe yaşadığı bir coğrafyaydı” diyerek, geçmişte yaşanan acılara da atıfta bulundu. Özelikle Aybüke ve Necmettin öğretmenlerin PKK tarafından kaçırılmasını örnek veren Tekin, bu süreçlerin eğitim sahasındaki olumsuz etkilerine dikkat çekti. “Okulları yakmak ve öğretmenleri tehdit etmek, Kürt çocuklarına nasıl bir fayda sağlıyor?” diye soran Tekin, bu tür olayların, Kürt çocuklarının eğitim almasının önünde büyük bir engel teşkil ettiğini ifade etti. Eğitim alanındaki gelişmeleri de paylaşan Tekin, 2002 yılında Batman’da 2 bin 387 dersliğin olduğunu, şu an ise bu sayının 7 bin 278’e ulaştığını belirtti. Ayrıca Batman’daki öğretmen sayısı da 3 bin 482’den 10 bin 355’e yükseldiğini ortaya koydu.
Bakan Tekin, laiklik konusuna da değindi. Laiklikten ne anladığını açıklayan Tekin, geçmişte camilerin kapısının kilitlendiği ve Kur’an-ı Kerim öğreniminin yasaklandığı 1940’lı yılları hatırlatarak, “Sizin anladığınız laiklik bu değil. Ben, herkese inancına göre ibadet etme özgürlüğünün devlet garantisi altında olmasını anlıyorum. Evrensel laiklikten yanayım” dedi. Türkiye’ye özgü ve belirli ideolojik temellere dayanan bir laiklik anlayışının kendisine dayatılamayacağına dikkat çeken Bakan, gerçek laiklik anlayışının herkesin inancı ne olursa olsun, onun devlet tarafından korunması gerektiğini savundu.
Yusuf Tekin’in açıklamaları, hem eğitimdeki gelişmeleri hem de sosyal ve kültürel meseleler açısından önemli bir tartışmanın kapısını araladı. Gerek eğitim politikaları gerekse Kürt meselesi ile ilgili açıklamaları, kamuoyunda geniş bir yankı bulmasını sağladı. Bakan Tekin, bu konuşmasıyla, iddialarını ve eleştirilerini yineleyerek, hükümet olarak attıkları adımları savundu ve karşıt görüşlere çattı.