Olay, 12 Kasım 2023 tarihinde İzmir’in Konak ilçesinde, Kahramanlar Mahallesi 1413 Sokak’taki 4 katlı bir apartmanda gerçekleşti. Apartmanın en üst katında yaşayan bir aile, dairelerinde ilaçlama işlemi yaptırdı. Ancak, bu ilaçlama işlemi sonrasında tüm daireler ilaçlardan olumsuz etkilendi. Ailenin durumu hakkında kendilerine ihbarda bulunan vatandaşlar, durumu yetkililere bildirdi. Hemen olay yerine AFAD’ın Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) uzmanları ile itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.
Olayın ardından, bu süreçte 2. katta oturan Altay Toprak Kınalı, annesi Raziye Kınalı, babası Recep Kınalı ve apartmanda yaşayan üniversite öğrencisi Gizem Umay, durumu kritik olduğu için hastaneye kaldırıldı. Altay Toprak Kınalı, hastanede 5 kez kalbinin durduğu ve yeniden çalıştırıldığı bildirilirken, yapılan tüm müdahalelere rağmen önceki gün hayatını kaybetti.
Altay Toprak Kınalı’nın ailesi, tedavi sonrası taburcu edildi. Gizem Umay ise Alsancak Devlet Hastanesi’nde tedavi edilmeye devam edildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ve apartmanın ilaçlama işini üstlenen firmanın 3 çalışanı, polis tarafından gözaltına alındı. İlaçlamanın gerçekleştirildiği apartmanın yanı sıra, yanındaki iki apartman da güvenlik amacıyla tahliye edildi. İzmir Valiliği, tahliye edilen kişilere geçici barınma hizmetleri sağladı. AFAD KBRN ekipleri, tahliye edilen binalarda havalandırma çalışmaları gerçekleştirdi.
Altay Toprak Kınalı’nın cenazesi, 13 Kasım 2023’de Alsancak Kahramanlar Camisi’nde öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Pınarbaşı Mezarlığı’nda defnedildi. Cenazeye Kınalı ailesinin yakınları ve bölge sakinleri katıldı. Kınalı çifti, gözyaşları içinde oğullarının tabutuna sarılırken, baba Recep Kınalı, oğlunun tabutuna sarılarak büyük bir acı içinde gözyaşı döktü. Olaydan duyduğu acıyı ifade ederken, yakını Ramazan Kınalı ise kardeşine teselli etmeye çalıştı.
Altay Toprak Kınalı’nın ölümüne sebep olan olayla ilgili gözaltına alınan ziraat mühendisi B.Ö., ilaçlamayı gerçekleştiren işçi E.G. (46) ve dairenin ilaçlanmasına aracılık ettiği belirtilen E.G.’nin (44) emniyetteki işlemleri tamamlandı. Üç şüpheli, işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Mahkemeye çıkartılan bu kişilerden ilaçlamayı yapan işçi E.G. ile ziraat mühendisi B.Ö. ‘Kimyasal madde kullanarak olası kastla öldürme’ suçlamasıyla tutuklanırken, ilaçlama şirketine aracılık ettiği belirlenen diğer E.G. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, E.G.’nin serbest bırakılma kararına itiraz etti. Başsavcılık, AFAD ekiplerinin yaptığı incelemelerde, apartmanda kullanılan maddelerin yerleşim yerlerinde kullanılmaması gereken tarım ilacı niteliğinde olduğu belirlendiğini, insan sağlığına zararlı ‘Kingphos’ ve ‘Grainphos’ adlı tarım ilaçlarının kullanıldığı ifade etti.
Recep Kınalı, oğlunun ölümüne neden olan durumu anlatırken, “Olay günü sabaha karşı uyandığımızda evde herhangi bir koku ya da yan etki yoktu. Eşim yerde, ben yatak odasında bitkisel hayatta gibiydim. Oğlum kıvranıyordu. Acil servis geldi ve beni kucaklayarak aşağıya indirdi. Oğluma kalp masajı yapıldığını öğrendik, tamamen bittik” şeklinde duygularını ifade etti.
Olayla ilgili olarak tutuklanan ziraat mühendisi B.Ö.’nün ifadesinde