“`html
Geçtiğimiz yılı 3,5 milyar dolar ihracatla tamamlayan ev ve mutfak eşyaları sektörü, daralan Avrupa ve Orta Doğu pazarlarına karşı öncelikle uzak pazarları hedef alarak ihracatta ivme kaybetmemek için çaba gösteriyor.
İSTANBUL (İGFA) – İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ve Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) tarafından Ticaret Bakanlığı’nın desteği ile organize edilen Ur-Ge kapsamındaki etkinlik Malezya’da gerçekleştirildi. Bu etkinlikte, Türkiye’den 20 üretici firma ile katıldıklarını belirten İDDMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve EVSİD Yönetim Kurulu Başkanı Talha Özger, ağırlıklı olarak Malezya’nın yanı sıra Endonezyalı ve Singapurlu 60’dan fazla satın almacı ile buluştuklarını ifade etti.
Talha Özger, bu yıl içinde benzer nitelikte altıncı organizasyonlarını gerçekleştirdiklerini ve tamamen hedef odaklı bir organizasyon düzenlediklerini vurguladı. Özger, uzun süredir yaptıkları bu tip faaliyetlerin diğer sektörlere de ilham verdiğini belirterek, “Bu organizasyonu sektörümüzdeki tüm firmalarla birlikte yapıyoruz ve işlerin altından birlikte kalkmayı hedefliyoruz. Buna da rekaberlik diyoruz. Çünkü burada sadece markalar için değil, sektör ve nihayetinde ülkemiz için mücadele ediyoruz. Bizler sahada var olmalıyız ki ülkemiz kalkınsın.” dedi.
KÂRLI PAZARLARI KOVALAMAMIZ GEREKİYOR
Asya pazarında Çin’in etkisinin büyük olduğunu ve Türk firmalarının bu pazardan pay almak için mücadele etmekte olduğunu belirten Özger, markalaşma, tasarım ve kalite ile farklılık yaratmayı hedeflediklerini ifade etti. Türk dizilerinin sağladığı bilinirliğin de önemli bir avantaj olduğunu vurgulayan Özger, “Çok büyük bir pazardan bahsediyoruz. Örneğin, dünya ihracatından aldığımız pay yüzde 2,5 iken Malezya’daki payımız yalnızca yüzde 0,3. Öncelikle bu seviyeye çıkmak istiyoruz. Ancak sadece pazar olarak düşünmemek gerekiyor. Artık kârlı pazarları kovalamalıyız. Latin Amerika, Asya, Avrupa gibi farklı pazarlara yönelmek önem taşıyor.” şeklinde konuştu.
EVSİD olarak hedef odaklı organizasyonları uzun yıllardır düzenlediklerini hatırlatan Özger, bu tür etkinliklerle gerçek ticaretin başladığı anların yaşandığını aktardı. Özger, “Latin Amerika’dan Güney Afrika’ya kadar farklı pazarları ziyaret ettik ve bu pazarlarda uluslararası ticareti başlatan firmalarımız oldu. Ancak yaptığımız işlerin kalıcı ve orta-uzun vadeli olması hedefindeyiz. Tekstil sektöründe, geçmişte yanlış adımlarla sektöre zarar vermektense, biz işimizi geliştirerek büyütmek istiyoruz. Hızlı koşmak ve hızlı yorulmak yerine, emin adımlarla doğru kararlarla ilerlemeyi amaçlıyoruz.” dedi.
Ev ve mutfak eşyaları sektörünün net ihracat açısından Çin’den sonra dünyada ikinci sırada olduğuna dikkat çeken Özger, yeni pazarlarla bu yılı kayıpsız atlatmayı hedeflediklerini belirtti. Bu bağlamda, Türk firmalarının uluslararası alanda daha fazla rekabet edebilmesi için stratejik adımlar atmasının gerekliliğine vurgu yapıldı.
“`