NASA’nın Juno keşif uydusunun verilerini inceleyen bilim insanları, Jüpiter’in uydularından Europa’da günlük 1000 ton oksijen ortaya çıktığını, bunun da 1 milyon kişinin günlük tüketimi için yeterli olduğunu açıkladı. Güneş’e olan uzaklığı bakımından beşinci sırada yer alan ve Güneş sisteminin en büyük gezegeni olan Jüpiter, büyük ölçüde hidrojen ve helyum gazlarından oluşuyor. Bilim insanları ise bu gezegenin uydularından biri olan Europa’yı uzun zamandır yakın takipte tutuyor. Juno keşif uydusu verilerini inceleyerek Europa’daki oksijen üretiminin, önceki araştırmalara göre daha az olmasına rağmen, 1 milyon kişinin bir günlük oksijen ihtiyacını karşılayacak miktarda olduğunu tespit ettiler.
Bilim insanları, Juno keşif uydusu aracılığıyla Europa’daki oksijen üretiminin detaylarına ulaştı. Europa’nın yüzeyindeki buzlarla kaplı 3 bin 100 kilometrelik bir alanın hidrojen çıkışını ölçen Juno, Jüpiter Auroral Dağılım Deneyi (JADE) aracıyla oksijen üretimini analiz etti. Juno’nun 29 Eylül 2022’de Europa’nın 354 kilometre yakınından geçerken yaptığı ölçümler, Jüpiter’in yüksek radyasyon kuşaklarının etkisiyle Europa’nın yüzeyindeki su moleküllerinin hidrojen ve oksijene dönüştüğünü gösterdi. Bu süreç sonucunda her saniyede yaklaşık 12 kilogram oksijen üretildiği ortaya çıktı. Bu tahminler, önceki tahminlerin altında kalsa da, 1 milyon insanın günlük oksijen ihtiyacını karşılamaya yetecek miktarda olduğu belirlendi.
Araştırmacılar, üretilen oksijenin bir kısmının Europa’nın buzlarının altındaki okyanusa karışabileceğini ve burada biyolojik yaşamı destekleyen bir ortam oluşturabileceğini düşünüyorlar. Juno keşif uydusu, 2011 yılında NASA tarafından fırlatıldı ve Temmuz 2016’da Jüpiter’e ulaştı. Bu tarihten itibaren gezegenin yörüngesinde keşif görevlerini başarıyla sürdürmektedir. Europa’daki oksijen üretimi, Jüpiter sistemi ve gezegenler arası ilişkiler hakkında yeni bilgiler sunarak, bilim insanlarının evreni ve gezegenleri anlama çabalarına önemli katkılar sağlamaktadır.