Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Orhan Miroğlu, partisinin yerel düzeydeki politikalarının jakobenizmin etkisi altında olduğunu öne sürdü. Bu durumun Kürt seçmenleri AKP’den uzaklaştırdığına dikkat çeken Miroğlu, DEM Parti’nin siyasi faaliyetlerinin her geçen gün güçlenmesini sağlayarak farklı bir ‘ulusal psikoloji’ oluşturduğunu ifade etti. Miroğlu, “Davul AK Parti’nin omuzlarında ve tokmağa doğru vurulmazsa, hesap edilemeyen bir zamanda, askeri darbelerin dahi ‘çare’ haline geleceği bir Türkiye’yle karşı karşıya kalınması hiç sürpriz olmaz” şeklinde uyarıda bulundu.
Miroğlu, AKP’nin girdiği son seçimlerde kaybetmesinin başlıca nedenlerinden birinin yereldeki siyasi iradeyi zayıflatan jakobenizmin partinin yönetiminde hakimiyet kurması olduğunu dile getirdi. Ayrıca, “Teşkilatların siyasi görüş ve iradelerinin kayda alındığı, milletvekillerinin ve MKYK üyelerinin görüşlerine başvurulduğu, istişare mekanizmalarının kimseyi dışarda bırakmaksızın işlediği dönemler geride kaldı” diye ekledi. Miroğlu, kimi il başkanlarının atamaları sürecinin şeffaflığı ile ilgili eleştirilerini de dile getirdi ve bunu, “Trump’ın ABD’yi ve dünyayı nasıl yöneteceği sorusuna cevap bulmaktan daha zor” şeklinde tanımladı.
Kürtlerde ‘ulusal psikoloji’ güçleniyor
Miroğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda, mevcut durumu eleştirerek, “Bu etkilenme, batıda ve doğuda DEM tabanıyla iç içe yaşayan -bu sosyolojik bir gerçeklik- AK Parti’nin Kürt seçmenini genel seçmen davranışından farklı davranışlara ve düşünme biçimlerine sevk ediyor” dedi. AK Parti’li Kürtlerin, muhafazakar olup olmamalarına bağlı olarak bu atmosferden etkilendiğini belirten Miroğlu, “Bu atmosferi siyasete ‘steril’ teşkilatlar ve siyasette alanı oldukça daralmış milletvekilleriyle normalleştirmek mümkün değildir” ifadelerini kullandı.
Miroğlu’nun CHP hakkındaki eleştirileri ise dikkat çekiciydi. “Çünkü CHP’nin Kürtlerle yeni bir siyasi tecrübe yaşamak arzusu yok! CHP’yi yönetenler AK Parti’yi devirmek için Kürtler’in sadece oyuna talipler ve bunun için de görüldüğü gibi Mardin’e ve Edirne’ye bir iki ziyaret yapmayı yeterli görüyorlar” şeklinde ifade etti.
Askeri darbe ‘çare’ haline gelir
Miroğlu, Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu “Davul AK Parti’nin omuzlarında” diyerek eleştirirken, “Ve tokmağa doğru vurulmazsa, hesap edilemeyen bir zamanda, askeri darbelerin dahi ‘çare’ haline geleceği bir Türkiye’yle karşı karşıya kalınması hiç sürpriz olmaz” dedi. 12 Eylül askeri darbesi üzerine hazırladığı bir belgeselden bahseden Miroğlu, “Kenan Evren’in ‘siyasetçilerin görevlerini yapmadıklarına ve demokrasiyi raydan çıkardıklarına’ dair sıraladığı darbe gerekçelerini dinledikçe, ‘yine mi‘ demekten kendimi alamıyorum” şeklinde görüş belirtti.
Bedeli çok ama çok ağır olur
Miroğlu, demokrasi ve sivil siyasetin raydan çıkmasının sonuçlarına ilişkin, “TBMM’yi bir iki yıllığına kapatmakla ödenmez bu defa, bedeli, bu defa bölünme dahil çok ama çok ağır olur” şeklinde uyardı. Bu açıklamalar, Türkiye’nin siyasi geleceği hakkında ciddi endişeleri yansıtan bir bakış açısı sundu.