G20 Liderler Zirvesi’nde Başkan Erdoğan’dan Kritik Açıklamalar
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’nin Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlendiği sırada, İsrail’in saldırıları ve Gazze’deki insani dram ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. “Sosyal Kapsayıcılık ile Açlık ve Yoksullukla Mücadele” başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, dünya genelinde her 10 kişiden birinin açlıkla mücadele ettiğini vurguladı. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 9 yıl önce kabul edilen “2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”ne ulaşma çabalarının henüz beklenen sonuçları vermediğini belirtti. Erdoğan, Türkiye’nin, dünyanın neresinde olursa olsun ihtiyaç sahiplerine yardım götürmeyi görev bilen bir gelenek taşıdığını hatırlattı.
Erdoğan, “Komşusu açken tok yatmamayı” kendine ilke edinen Türk milletinin, 2015’ten beri milli gelirinin yaklaşık yüzde 1’ini insani yardımlara ayırarak “dünyanın en cömert ülkeleri” arasında bulunduğunu kaydetti ve Brezilya Dönem Başkanlığı’nın “Açlık ve Yoksulluğa Karşı Küresel İttifak” kurma çabasını yalnızca stratejik bir girişim değil, aynı zamanda ahlaki bir sorumluluk olarak gördüklerinin altını çizdi.
Gazze İçin Acil Ateşkes Çağrısı
Başkan Erdoğan, Gazze’de kıtlık riskinin uluslararası sınıflandırmalarına göre “felaket” düzeyine ulaştığını belirtirken, Gazze nüfusunun %96’sının sağlıklı gıda ve suya erişiminin olmadığını ifade etti. Artan saldırılar ve yaklaşan kış mevsimi ile Gazze halkının yaşam koşullarının giderek daha da kötüleştiğini dile getiren Erdoğan, Türkiye’nin bu bölgeye 86 bin tondan fazla yardımda bulunduğunu ve Lübnan’a ise 1300 tonu aşan yardımlar yaptığını vurguladı. Gazze’deki insani felaket karşısında bir kez daha derhal ve kalıcı bir ateşkes sağlanması çağrısında bulundu.
Yoksullukla mücadelede ve sosyal güvenlik ağını geliştirmedeki adımlarına da dikkat çeken Erdoğan, “Hedefimiz, tek bir yoksul insanımızın kalmamasıdır” dedi. Oturumda Erdoğan’ın yanında Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol da yer aldı.
Sıfır Atık Projesi Küresel Düzeyde Yaygınlaşıyor
Başkan Erdoğan, 2015 G20 Dönem Başkanlığı sırasında geliştirdikleri “G20 Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Eylem Planı”nın birçok hükümete yönelik çalışmalarda rehberlik ettiğini ifade etti. Çevre kirliliğini önlemek ve tasarruf kültürünü yaymak amacıyla başlattıkları ‘Sıfır Atık Projesi’nin kısa sürede küresel düzeyde bir hareket haline geldiğini belirtti. Ayrıca, Birleşmiş Milletler tarafından 30 Mart günü Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak ilan edildiğini hatırlattı. Açlık ve Yoksulluğa Karşı Küresel İttifakı’nın gıda israfını azaltma ve sıfır atık girişimini önceliklerinden biri olarak değerlendirmesi gerektiği üzerinde durdu.
Konuşmasına son verirken, her çocuğun, her gencin ve her yaşlının yeterli ve sağlıklı gıdaya erişebildiği bir dünya yaratma konusundaki işbirliğine Türkiye’nin her zaman hazır olduğunu vurguladı.
MIKTA Liderler Buluşması
Başkan Erdoğan, G20 Zirvesi’nde yoğun bir diplomasi trafiği yürüttü ve zirve kapsamında Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya arasındaki MIKTA liderleri ile bir buluşma gerçekleştirdi. Ayrıca, toplantının ardından Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile ikili bir görüşme yaparak daha der