2019 itibarıyla **Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)** Bursa Milletvekili **Orhan Sarıbal**, Türkiye’nin şeker ihtiyacının karşılanamadığını ve bu nedenle şekerin ithalatının yapıldığını vurgulayarak, bu durumun tarımsal politikalarının yetersizliği ile ilgili olduğuna dikkat çekti. Sarıbal, şeker pancarı üretiminde yaşanan sorunların yanı sıra artan maliyetler konusunda da çeşitli veriler sundu.
Sarıbal, **Meclis**’te gerçekleştirdiği basın toplantısında, maliyetlerin nasıl yükseldiğini şu şekilde ifade etti: “Mazot fiyatı 2023 yılında 20 TL’den 43 TL’ye çıktı. Yani bu, yüzde 100’lük bir artış. İşçilik maliyetleri 500 TL ile 1500 TL arasında değişirken, gübre fiyatları yüzde 50-60 oranında arttı. Ayrıca, su parası da bu yıl 2023 yılındaki değerine kıyasla yüzde 200 oranında artırıldı.” Bu durumların sonuçları olarak, iktidarın çiftçilere “şeker pancarı ekmeyin, ithalat yapacağız” dediğini öne sürdü.
Orhan Sarıbal, Türkiye’nin tarım sektöründe birçok sorunun hâlâ mevcut olduğuna ve bunların çözümünün **”acil erken seçim”** ile mümkün olabileceğine inandığını belirtti. Türkiye’nin tarım alanında ithalatçı bir konumda olduğunu savunan Sarıbal, gıda tekellerinin sözleşmeli tarım uygulamalarıyla çiftçileri zor durumda bıraktığını ifade etti. Bu durumda çiftçilerin yerini alan büyük firmaların daha fazla desteklenip, tarımsal üretimin göz ardı edildiğini söyledi.
Şeker Pancarına Belirlenen Taban Ücreti
Sarıbal, 2024 yılında devletin şeker pancarına sağladığı taban ücretinin **kilogram başına 2 lira 37 kuruş** olarak belirlendiğini aktararak, bunun çiftçiler için yetersiz kaldığını ve birçok çiftçinin zarar ettiğini kaydetti. Özellikle bu yılki yükselen maliyetler karşısında çiftçilerin yalnızca küçük bir kazanç elde edebileceğini veya bu gelir düzeyiyle zarar edebileceklerini belirtti.
Artan Girdi Maliyetleri
Artış gösteren girdi maliyetleri ve borçlar konusunda da bilgi veren Sarıbal, Türkiye’de çiftçilerin toplam borçlarının **780 milyar lira** seviyesine ulaştığını ve bu durumun çiftçileri üretimden uzaklaştırdığını belirtti. Bunun yanı sıra, şeker üretiminin bugünkü durumunun ülke nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamak için yetersiz olduğunu ifade etti. Orhan Sarıbal, “Zira, özel sektörün kontrolü altında olan şeker üretimi, ülkemizin şeker ihtiyacını karşılamıyor. 2022 yılında 303 bin ton şeker ithalatı yapılırken, bu oran her yıl daha da artmakta,” dedi.
Sonuç olarak, Orhan Sarıbal’ın açıklamaları, Türkiye’nin tarım ve özellikle şeker üretimi alanında yaşadığı sorunların boyutunu gözler önüne seriyor. Doğru tarım politikalarının uygulanmaması, artan girdi maliyetleri ve çiftçilerin borç yükü gibi sorunlar, Türkiye’nin tarımsal sürdürülebilirliği için tehdit oluşturmaktadır. Sarıbal’ın şeker pancarı fiyatları ve çiftçiler için oluşturulan düşük taban ücretler üzerindeki eleştirileri de, bu konunun aciliyetini bir kez daha ortaya koymaktadır.
‘Görünmeyen Cemaat: Mürideler’in yazarı ve ‘Kızıl Goncalar’ dizisinin danışmanı Filiz Gazi, tarikatlarda kadınlara biçilen hayatları anlattı |