Bursa’nın Mudanya ilçesinde uzun bir süredir kapalı olan Uğur Mumcu Kültür Merkezi, yerel seçimlerden sonra kapsamlı bir restorasyona girmeye hazırlanıyor. Bu restorasyon ile birlikte, çevresindeki yapılar da kültürel miras korunarak geleceğe taşınacak. Mudanya Belediyesi, bu restorasyon projesi aracılığıyla bölgenin sanat ve turizm potansiyelini yeniden canlandırmayı hedefliyor.
BURSA (İGFA) – Uğur Mumcu Kültür Merkezi, 1834 yılında bir Rum kilisesi olarak inşa edilmiş ve 1. derece taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmiştir. Şimdi ise, söz konusu kültür merkezi ve çevresindeki binalar için gerekli ön hazırlıkları Mudanya Belediyesi tamamlamış durumda. Bu çalışmalar, tarihi değeri yüksek olan Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nin yeniden kullanıma kazandırılmasını amaçlıyor.
Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, 190 yıllık geçmişe sahip olan yapının son 31 yılını kültürel faaliyetlerle geçirdiğini belirterek, Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nin kısa süre içerisinde çevresindeki yapılarla birlikte Mudanya’nın kültürel ve sanatsal hayatına yeniden entegre edeceklerini duyurdu. Uzun yıllar boyunca bu yapının hizmet verdiğini, 4 yıl önce ise kullanılmaz hale geldiğini ifade eden Dalgıç, projenin başladığını vurguladı.
Başkan Dalgıç, “Göreve geldiğimizde bu tarihi yapıyı nasıl yeniden canlandırabiliriz düşündük. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile iletişime geçtik ve projelerimizi hazırladık. Onay gelir gelmez hızla ihaleye çıkacağız.” dedi. Restorasyon sürecinin yalnızca tarihi yapıyı eski haline döndürmekle kalmayıp, günümüz şartlarına uygun bir biçimde yeniden işlevlendirmeyi hedeflediğini de sözlerine ekledi.
Deniz Dalgıç, restorasyon ile ilgili olarak, “Amacımız, özgün yapıyı mümkün olduğunca hatırlatan dokunuşlarla, bu mirası bizden sonraki nesillere aktarmaktır. Koruma anlayışımız, yapıyı saklamanın ötesine geçiyor; geleceğe taşımayı da kapsamaktadır.” şeklinde ifadelerde bulundu.
Restorasyon projesinin kapsamının genişletileceğini ve merkezin hemen yanında bulunan Zeytin Dalı binasının da projeye dâhil edileceğini belirten Dalgıç, “Sosyal Yardım Müdürlüğü olarak kullandığımız bu yapı da tescilli bir eser ve yıllarca lojman olarak hizmet etti. Her iki yapıyı bir kompleks haline getirip bahçesiyle birlikte daha etkili bir şekilde değerlendireceğiz.” diye ekledi. Ayrıca, bölgedeki çeşmeyi de projeye dahil ederek bu alanı daha işlevsel ve çekici bir hale getirmeyi planlıyor. Başkan Dalgıç, “Sonuçta, sadece gösterilere ev sahipliği yapan bir yapının ötesinde, halkımızın günlük yaşamında da kullanılabilen; bahçesinde zaman geçirebileceği güzel bir nokta oluşturmak istiyoruz.” dedi.