“`html
Cahit Turhan, Kuzey Marmara Otoyolu’nu işleten Kolin-Limak-Cengiz-Kalyon ortaklığına bağlı şirkette CEO görevini sürdürürken, 2018 yılında Ulaştırma Bakanlığıaçıklaması neredeyse imkansız bir araç geçiş garantisi verdi. Bu garantiye göre, Türkiye’deki toplam 15 milyon otomobilin, yılda 87 defa bu otoyoldan geçmesi gerekmektedir. Turhan, bakanlığı sona erdikten sonra, aynı şirkette CEO olarak ayda 1 milyon lira maaşla geri döndü. TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda yapılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde Turhan’ın döneminde verilen geçiş garantisi tartışmalara neden oldu.
Bakan Uraloğlu, “Selefiniz, 1.3 milyar araç garantisi verdiği Kuzey Marmara Otoyolu’na CEO oldu mu?” sorusuna net bir yanıt veremedi. CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, “Cahit Turhan, bakanlık döneminde bu işletmeye 1 milyar 338 milyon ilave araç geçiş garantisi verdi ve bu rakamın tutması için tüm otomobillerin yılda 87 defa buradan geçmesi gerekiyor. Böyle bir hedef gerçekçi mi? Eski Bakan’ın etik durumu nedir?” diye konuştu.
Vehbi Bakırlıoğlu, Cahit Turhan’ın Kuzey Marmara Otoyolu İşletmesi’nin CEO’luğuna atandığını belirterek, “Bakanlığı döneminde bu işletmeye astronomik ve tutturulması imkansız araç geçiş garantileri verdi” dedi ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz’ın, “Dünyada toplam 1 milyar 250 milyon otomobil bulunuyor. Bu otomobiller sırayla Kuzey Marmara Otoyolu’ndan geçse bile yine bu rakamı tutturmak mümkün değil” açıklamasını hatırlattı.
Kuzey Marmara Otoyolu, Sakarya Akyazıdan başlayıp, İstanbul Pendik gişelerinden sona ermektedir. Bu güzergâh için verilen 12 yıllık garanti tutturulmak isteniyorsa, Türkiye’deki 15 milyon aracın yılda 8 kez geçiş yapması gerekmektedir.
Yandaş Müteahhitlerin Devlete Zararı 37 Milyar Dolar
Deniz Yavuzyılmaz, Osmangazi Köprüsü, İzmir-İstanbul Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu etabı, Avrasya Tüneli, Menemen-Çandarlı-Aliağa Projesi, Ankara-Niğde Otoyolu ve Çanakkale Köprüsü gibi projelerin, eğer devletin kendi özkaynağıyla yapılması durumunda 22 milyar dolar tutarında bir maliyetle sonuçlanacağını ifade etti. Ancak bu projelerin yandaş müteahhitlere yaptırılması durumunda, devletin kasasından çıkacak garanti tutarının en az 59 milyar dolar olacağı ve bunun sonucunda aradaki farkın 37 milyar dolar olacağı vurgulandı.
“`
Bu özet, Cahit Turhan’ın Ulaştırma Bakanlığı dönemindeki tartışmalı geçiş garantileri ve sonrasındaki CEO’luk dönemi hakkında öne çıkan noktaları derinlemesine ele alıyor. Türkiye’deki otoyol geçiş